3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Sani Bey Barajı ve HES'in temeli atıldı

Adana'nın Aladağ, İmamoğlu ve Kozan ilçeleri arasında Seyhan Nehri üzerinde yapılacak olan Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) temeli atıldı.

Yapımı Sanko Holding şirketlerinden Yedigöze Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından üstlenilen Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'in temeli törenle atıldı. Törende konuşan Sanko Enerji Ceo'su Süleyman İrdem, DSİ Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından yapılacak olan 61 adet hidroelektrik santral temelinin atıldığını belirterek, bu projelerden birisinin de Adana'nın Aladağ ilçesindeki Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in bakanlık görevine başladığı ilk günlerden itibaren enerji politikalarında kendi öz kaynaklarımıza yönelmemizi, hatta enerji alanında bağımsızlık projesinin başlatılmasını istediğini hatırlatan İrdem, "Biz de bu kapsamda Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin temelini atıyoruz. Santralin kurulu gücü 320 megawat, yıllık üretimi yaklaşık 1000 gwh olacak. Proje kapsamında 75 bin hektar arazi sulanacak. Proje çerçevesinde İmamoğlu Ovası'nın sulanmasıyla yeni bir Çukurova oluşurken, sulamaların
gerçekleştirilmesi sonrasında bölgede 50 bin kişinin istihdamı ile yöre ekonomisine büyük katkı sağlanacak. Toprak suya kavuşurken, bölge halkının yarım asra yakın beklentisi de sona erecektir" dedi.

Santralin hazırlık projesi dahil olmak üzere 5,5 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü ve 600 milyon dolara malolacağını söyleyen İrdem, "Geçtiğimiz ay içerisinde Ankara'da yapılan tribün sözleşmesi merasimi sırasında Yönetim Kurulu Başkanımız Abdulkadir Konukoğlu'nun verdiği süreyi 5 yılın altına çekmektir. 4 yıl gibi sürede barajı bitirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Sanko Holding Yönetim Kurulu üyesi Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, "Enerji ve tarım için bu çok önemli bir proje. Projeyi hedeflerimizin daha öncesinde bitireceğiz. Bunun için buradan söz veriyorum" dedi.

Konuşmaların ardından 61 adet hidroelektrik santralinin temel atma töreni için Ankara'da düzenlenen törene uydu sistemi aracılığıyla bağlanıldı. Adana Valisi İlhan Atış, Adana ve Türkiye için çok önemli bir projenin temelinin atıldığını belirterek, herkese hayırlı olması dileğinde bulundu. Daha sonra Vali Atış ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adil Sani Konukoğlu, uydu sistemiyle törene Ankara'dan katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte butona basarak Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin temelini attı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 15:55:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?