29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Sap yakmak için yardım istediler

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, hasadı yapılan mısırın tarlada kalan saplarının yakılması için valilikten yardım istedi.

Vali İlhan Atış tarafından makamında kabul edilen YZO Başkanı Halis, bölgede 1.ürün mısır hasadının sürerken, ekim yapan çiftçinin hasat sonrası tarlada kalkan sapları, parçalama makinesi ile dağıttıktan sonra tarlasını ekime hazırlayabildiğini, ancak tarlada kalan saplarında, çevre köylerden gelenler ve sap altında kalan sömekleri toplamak isteyenler tarafından yakıldığını, bunun cezasının da çiftçiye kesildiğini söyledi.

Tarımsal faaliyetini güçlükle sürdüren çiftçinin, bir de mısır saplarının başkaları tarafından yakılması yüzünden dönüme enaz 20 YTL olmak üzere büyük para cezalarıyla karşılaştığına işaret eden Başkan Halis, "Bu durumda her türlü zararı çeken çiftçi oluyor. Bölgede devriye gezen jandarma ekipleri, mısır saplarının yakıldığı tarla sahibiyle üreticiye külliyetli miktarda cezalar kesiyor. Çiftçilerimiz, anız yakmanın kendilerine getireceği cezai müeyyideleri iyi bilmektedirler. Ancak tarlaların da bulunan anızlar kendileri tarafından yakılmadığı halde verilen cezalar nedeniyle mağdur oluyorlar" dedi.

Hasat döneminde 1. ürün mısırda yüzde 10, ikinci ürün mısırda ise yüzde 50'ye varan oranda dane kaybı yaşandığını, çiftçilerin de dane kaybının önlenmesi için hasat sonrası tarlada kalan dane ve sömekleri yevmiyeci tutarak toplattığını belirten Halis, "Bu durumu iyi bilen başakçılar, tarlada kalan sapları yakarak toprak üzerindeki dane ve sömeği daha rahat toplayarak, yakın yerdeki yem fabrikalarına kilosu 30 - 35 YKR'den satıyorlar. Ancak, sapların yakılmasının faturası çiftçiye çıkarılıyor. Bu sorunu aşmak ve çiftçinin önünü açmak için sapların, İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü elemanları kontrolünde yakılmasıdır" diye konuştu.

Halis, ayrıca Vali Atış'tan, mısır ve pamuk hasat dönemi nedeniyle ürününü kendi traktörüyle tarladan taşıyan çiftçiye, karayolunu kullanması için kolaylık sağlanmasını isterken, Misis Lokman Hekim Köprüsü'nde uygulanan ağır tonajlı yük araçlarının geçiş yasağının da hasat sezonu boyunca kaldırılmasını istedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 17:32:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?