5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

'Şap'a karşı aşılama başlıyor

Adana İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü, yarın başlayacak olan kampanya çerçevesinde, 139 bin hayvanı şap hastalığına karşı aşılamayı hedefliyor. Adana’da şap aşılama kampanyası yarın başlatılıyor.

Kampanya öncesinde serbest ve kamuda görevli veterinerlerle toplantı düzenlendi. Toplantıda, bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında katılımcı veterinerlere bilgiler verildi. Toplantıda konuşan İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ömer Akmaz, "Sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen, et ve süt veriminde kayıplara neden olan, hayvanların gelişimini olumsuz etkileyen, üreticileri mağdur edip, ekonomik kayıplara neden olan ve ayrıca sektörde uluslar arası ticareti önemli ölçüde etkileyen şap hastalığı son derece bulaşıcıdır. Rüzgarda 100 kilometre yayılabilen bu hastalığı önlemek için hepimize önemli görevler düşmektedir" dedi.

Tarım Bakanlığı’nın aşılamada bu yıl yüzde 100 hedef koyduğunu ve Adana’da bunu başarmak istediklerini kaydeden Akmaz, "2003 yılında Türkiye’de toplam 327 şap hastalığı vakası görülürken, ilimizde ise bu sayı 11 idi. Geçen yıl ise Türkiye genelinde 261’e düşen bu hastalık sayısı Adana’da sadece 2 olarak gerçekleşti. Her geçen yıl başarı oranımız artıyor. Bu yılki hedefimiz hastalığın hiç görülmemesi" diye konuştu. Akmaz, 32 veteriner hekim, 14 veteriner sağlık teknisyeninden oluşan ekiple, 2005 yılı şap hastalığı aşılama kampanyasının 2 ay devam edeceğini ve 30 Nisan’da sona ereceğini sözlerine ekledi.

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin de, Dünya Ticaret Örgütü’nün belirlediği politikalar sonucu gelecek yıldan itibaren Türkiye’de hayvancılığa verilen teşviklerin kaldırılacağını ve bu nedenle sektörün rekabet edebilirlik şansının azalacağını vurgulayarak, "Onun için biz de sektörün ayakta kalması için şimdiden hazırlıklı olmalıyız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 15:04:28
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 13:06:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?