4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sedir, köylüye gelir kapısı oldu

Torosların tacı sedir ormanları, orman köylüsünün yeni gelir kapısı oldu. Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahalarından bu yıl toplanacak olan tahmini 2 bin ton sedir kozalağı köylüye 3 milyon TL gelir getirecek.

Amanos ve Toros Dağlarının bin 700-bin 800 metrelerinde optimum yayılış gösteren, 2 bin metreye kadar çıkabilen sedir ormanları Alpin orman sınırını oluşturduğundan Torosların tacı olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle sedirde bol tohum yılı 3-5 yılda bir geliyor. Sedirde 'bol tohum yılı' olan 2009'da orman köylüleri sedir kozalağı toplamaya başladı. Yüzyıllardır tahrip edilen Torosların tacı sedir ormanları, orman köylüsünün yeni gelir kapısı oldu. Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahalarından bu yıl toplanacak olan tahmini 2 bin ton sedir kozalağı köylüye 3 milyon TL gelir getirecek.

Feke, Pozantı, Saimbeyli, Kozan, Kadirli Orman İşletme Müdürlüklerinde sedir ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu sahalardan toplatılan sedir kozalaklarının tohumları önceden planlanan ve arazi hazırlığı yapılan 6 bin 800 hektarlık yeni sahaya ekilecek. Sedir fidanlarının dikilmesine kadar her alanda çalışacak olan orman köylüleri sahaların bakımlarını da gerçekleştirecek.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Sedir Rehabilitasyonu Eylem Planı doğrultusunda 2009 yılında toplamda 25 bin hektar alanda kültür bakımı, tamamlama ve sedir tohumu ekimi yolu ile bozuk sahalarına rehabilite de etmiş olacak.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 16:14:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?