5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Şehrin temizliği sahipsiz kaldı

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 3030 sayılı kanuna dayanarak şehirdeki ana cadde ve bulvarlardaki temizlik işlerini ilçe ve alt kademe belediyelere bırakması hizmette aksaklığa yol açtı.

Seyhan İlçe Belediye Başkanı Azim Öztürk, 3030 sayılı kanunda çöp toplama alanlarının merkezlerini oluşturmanın Büyükşehir Belediyesi’ne, şehir merkezindeki çöp toplama görevinin ise ilçe belediyelerine ve alt kademe belediyelere ait olduğunu, ancak Büyükşehir Belediyesi’nin 1989’dan bu yana temizlik işini yürüttüğünü belirtti.

Yeni kanunla alt kademe belediyelerinin çoğalması üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin temizlik işlerini ilçe ve alt kademe belediyelerine bırakırken, cadde ve bulvarların bakım-onarım işlerini üstlenmeyi sürdürdüğünü ifade eden Öztürk, "Büyükşehir ben bu işten vazgeçtim deyince işler karıştı. Birisi kalkıyor, pat diye ’Ben bu işten vazgeçtim’ diyor. Diğer adama, ’Bu işi artık sen yap’ diyor. Nasıl yapacaksın? Temizlik aracı almak, eleman almak 2-3 aylık zaman istiyor. Bu işin ihale süreci var. Hemen ’yapıyorum’ diyemezsin. Büyükşehirin bünyesinde 300-400 eleman, onlarca araç çalışıyordu. Bunları kiralamak ya da almak için zaman lazım. Şu anda bünyemizdeki 500 çöp toplama elemanı harıl harıl çalışıyor, ama yeterli değil. Burada bine yakın işçi çalışması gerek. İhaleden sonra bu sayı artacak. Fakat, 3 Mart 2005’te yapılacak ihaleye kadar temizlik konusunda aksaklıklar olacaktır. Mart’tan sonra tamamen kalkar" dedi.
Başkan Öztürk, temizlik işleri için 12 trilyonluk ihale açıldığı yolundaki soruya ise, "Sadece Seyhan değil Adana’nın tümüyle ilgili ihale açıldı. Yeni yasaya göre ihalede rakam konuşulmaz. Rakamı, teklif verecekler söyler. Yapılacak işin tarifi ihale ilanında yapılmıştır. Vatandaşlarımız gazete ilanına bakar, kaç lira teklif edecekse beyan eder, ama gizli kalır. Biz de yaklaşık bir maliyet belirleriz. Bayındırlık Bakanlığı’nın genelgesine uygun olanı da dikkate alarak, ihaleyi alacak firmayı belirleriz" diye yanıt verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 13:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?