4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sempozyumda yüksek gerilim

KENTSEL DÖNÜŞÜM SEMPOZYUMUNDA YÜKSEK GERİLİM

Adana Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşüm ve Yenilenme Sempozyumu” toplantısı, kentsel dönüşüme alınan Sinanpaşa ve Fatih Mahallesi sakinlerinin öfkesi yüzünden yüksek gerilim altında yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, mahalle sakinlerine Cuma günü için özel randevu vererek sakinleştirdi.

Sempozyum öncesi bir konuşma yapan Vali İlhan Atış, kaçak yapılaşmanın sadece Adana’nın değil bütün Türkiye’nin ve geri kalmış ülkelerin problemi olduğunu söyledi. Kentlerdeki bütün kötülüklerin kaynağında kaçak yapılaşmanın yattığını vurgulayan Vali Atış, “Kaçak yapılaşmada kim kusurludur diye baksak, saymakla bitmez. Önemli olan kusurlu aramak, birbirimizi suçlamak değil insanlarımızı mutsuz eden bu yapılaşmadan nasıl kurtulabiliriz ona bulmaktır. Vatandaş bileziklerini satıp gecekondu yapıyor, kimse sesini çıkarmıyor. Demek ki doğru bir şey yapıyormuşum diye düşünüyor. Sonra belediye geliyor bu ev kaçak, yıkacağım diyor. Ben olsam bunu söyleyeni boğarım. Burada tabi sadece belediye değil hepimiz suçluyuz. Çünkü imar uygulamalarını yapamıyoruz. Ancak bu konuda Kuzey Adana örneğinde olduğu gibi güzel örnekler de var. Bu projeyi uygulayanlara teşekkür ederek hakkını teslim etmemiz lazım. Koltuklarımızda ne kadar az oturur halkın arasına karışır sorunlarını dinlersek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Vali Atış, Kuzey Adana örneğinde olduğu gibi yeni yapılanma alanları oluşturulması gerektiğini, kentsel dönüşüm yaparken de bölgedeki insanları mutsuz etmemek gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin en büyük sorununun imarsızlık olduğunu kaydeden Atış, seçilmişler olarak belediye başkanlarına canla başka yardıma hazır olduklarını kaydetti.

Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, kaçak yapılaşmanın boyutunun herkes tarafından çok iyi anlaşılması gerektiğini söyledi. İmarsız çarpık bir kentte her şeyin problemli ve zor olacağını, belediye ve kamu kuruluşlarının yeterli hizmet götüremeyeceğini vurgulayan Durak, “İmarsız yapılaşmış kentte devlet otorite sağlayamaz. Oturanlar sağılıksız, huzursuz ve mutsuz olur. İsyankar insanlar yetişir. Kuzey Adana’da yollar, adresler, parseller her şey yerli yerinde. Ama güneyde öyle değil. Eskiyi tamir etmek çok zordur. Ankara, İstanbul’daki gecekondular çatılı ve bahçeli. Dört gecekondu 2 dönüm alanı kaplıyor. Bunları yıkıp yerine bir apartman yapılır. Ama Sinanpaşa’da 2 dönüm alanda 4 ev değil 40 ev var. Dolayısı ile Adana’da kentsel dönüşüm yapmak çok zor. 3 Senedir TOKİ ile birlikte Sinanpaşa’da 300 evin istimlaki için uğraşıyoruz.. O zaman şuna dikkat edeceğiz. Her ay bu şehirde 300 kaçak konut yapılırsa şehre asıl ve en büyük ihanet budur. Bizim sorumluluk alanımızda varsa bir kaçak yapı ihbar edin aynı gün yıkalım” dedi.

Sempozyum öncesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Fevzi Acevit, Harita Kadastro Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hasan Zengin, İnşaat Mühendisleri Şube Başkanı Sadi Sürenkök, Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Cüneyt Erginkaya da birer konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Hac’dan yeni döndüğü ve ziyaret yoğunluğu sebebiyle toplantıda ayrılmak istediğini söyleyerek harekete geçtiği sırada dinleyiciler arasında bulunan Sinanpaşa Mahallesi sakinleri, önünü kesti. Mağdur edildiklerini, istimlak bedellerinin yetersiz olduğunu, belirsizlik yüzünden bunalıma girdiklerini söyleyerek yardım isteyen mahalle sakinlerinin etrafını çevirmesi üzerine Başkan Durak, yeniden kürsüye gelerek mahalle sakinleriyle konuyu ayrı ve özel bir toplantıda görüşeceğini söyleyip Cuma gününe randevu vererek sakinleştirdi.

Protokol konuşmalarının ardından oturum başkanlığını TMMOB Harita Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Fahri Özten’in yaptığı sempozyuma geçildi. Sempozyumda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Karakuş, Trabzon Belediyesinden Harita Mühendisi Özer İskender, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Harita Mühendisi Cem Akdağ ve Harita Mühendisi Turan Dilek birer konuşma yaptı.

Toplantıya Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, ilçe kaymakamları, sivil toplum örgütü temsilcileri, belediye bürokratları ve davetliler katıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SEMPOZYUMUNDA YÜKSEK GERİLİM
KENTSEL DÖNÜŞÜM SEMPOZYUMUNDA YÜKSEK GERİLİM
KENTSEL DÖNÜŞÜM SEMPOZYUMUNDA YÜKSEK GERİLİM
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 12:59:03
Güncelleme :10 Aralık 2009 Perşembe 13:43:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?