Hasat edilmeye başlanan yeni mahsul fıstık ve fındık seyyar satıcıların tezgahlarında yer aldı. Fındık 6, fıstık 10 TL'ye tüketiciye sunuluyor.
Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, taze fıstığın kilogramının Gaziantep'te 5.5 lira ile 6.5 liradan satıldığını seyyarda ise fiyatının 7.5, 8 lira arasında değiştiğini ancak il dışına çıktıkça fiyat artışının 10 TL civarında seyrettiğini söyledi.
1 kilo fıstığın, 2 kilogram fındık fiyatına denk gelmesi gerektiğini belirten Çelik, "Fıstık üreticileri devletten hiçbir yardım almıyor. Hiçbir prim ödemesi yapılmıyor. Üstelik fıstığı yetiştirmek çok zor. Bu nedenle fıstığın fiyatının yüksek olması normaldir. Devletin fıstığa da pamuk, buğday ve mısır gibi prim vermesi gerekiyor. Böyle olursa hem fıstık üretimi artar hem de vatandaş fıstığı ucuz yer" dedi.
Fıstık ağacının çok farklı bir ağaç olduğunu, ürünü bir yıl çok az diğer yıl çok fazla verdiğine dikkat çeken Çelik şunları söyledi: "Geçen yıl 60 bin ton rekolte elde edilirken, bu yıl 150 bin ton rekolte beklentisi var. Çünkü fıstık ağacı bir yıl bol verir bir yıl az verir. Bu ağacın cinsindendir. Bu nedenle fiyat dalgalanmaları oluyor. Türkiye'de üretimi fazla olmadığın da da fiyatlar yüksek. Üstelik fıstık dağlık arazilerde yetişiyor. Bu nedenle toplaması bakması da çok zahmetli bir ağaçtır."
Fıstık ağacının diğer ağaçlardan çok farklı olduğunu anlatan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:
"Fıstık ağacı, bir portakal, bir erik, bir elma ağacına benzemez. Elma ağacı dikildiğinin ertesi yıl meyve verir. Ama fıstık öyle değil. Fıstık ağacı toprağa dikildikten 10 yıl sonra meyve vermeye başlar. 10. yılında en fazla 3 kilogram meyve verir. Fıstık ağaçları çok uzun ömürlüdür. Yaşları ilerledikçe ürün verme kapasiteleri artar. Mesela 150-200 yıl yaşar fıstık ağacı bu yaşta olan ağaçlar 50 kilograma yakın fıstık verir."