2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Sezon başlamadan indirim başladı!

Adana'da markalı firmaların da aralarında bulunduğu bazı mağazalar, yazlık ürünlerde yüzde 70, kışlık ürünlerde ise yüzde 20'ye varan indirim uyguluyor.

Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da indirim çılgınlığının önüne geçilemiyor. Her mevsim, her ay vitrinlerde yüzde 70'e varan indirim yazısını görmek mümkün. Adana'da, aralarında markalı ürünler satan firmaların da bulunduğu bazı mağazalar, mevsim sonu indirimli satışlarını hala sürdürürken, kışlık sezon da indirimle birlikte başladı.

Yaz boyunca yazlık ürünlerde vitrinlerini indirimli satış duyurularıyla donatan firmalar, yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen indirimlerin yanı sıra, "Bir alana, bir bedava", "Bir alana ikinci ürün yüzde 50 indirimle" sloganlarıyla ürünlerini satışa sundu. Yaz sezonun bitmesiyle birlikte bu kez indirimler yüzde 70 ve dev indirimler olarak vitrinlere yansıdı. Üstelik kışlık ürünler de sezona yüzde 20 indirimle girdi. Bazı mağazalar da indirimli satışları uzun vadeli kart avantajlarıyla cazip hale
getirmeye çalışıyor.

Adana Giyim Markaları Derneği (AGİMAD) Başkanı Hasan Ayyıldız, yaptığı açıklamada, alınmaya çalışılan tüm önlemlere rağmen bazı firmaların 12 ay boyunca indirim uyguladığını söyledi.

Eskiden indirimli satışların sadece mevsim sonlarında, elde kalan ürünleri nakit paraya çevirmek için yılda 2 kez yapıldığını, oysa günümüzde alınan tüm önlemlere rağmen indirimli satışlarda bir başıboşluğun devam ettiğini belirten Ayyıldız, "İndirimin kışlıklarda ocak ayında, yazlıklarda ise ağustos sonu ile eylül ayında yapılması gerekiyor. Ancak Türkiye'de her ay vitrinlerde indirim yazısı görmek mümkün" dedi.

Havaların sıcak geçmesi ve Ramazan Bayramı'yla birlikte indirimin daha da uzadığına dikkat çeken Ayyıldız, şunları kaydetti:

"Ramazan Bayramı'nda yoğun alışveriş dönemi yaşandı. 2-3 gün çok büyük bir hareketlilik vardı. Bu nedenle bu dönemde indirime gitmeye gerek yok. Ancak mağazalar bu dönemde daha fazla indirime gitti. Adana'da sonbahar sıcak geçtiği için yazlık sezon hala devam ediyor ama indirim de yaz başından bu yana devam ediyor. Önce yüzde 20 olan indirim, şimdi yüzde 70 oldu. Kışlık ürünler bayram sonrası tezgahlara kondu ama o ürünlerde de indirim başladı."

Kışlık ürünlerde yapılan indirimi ciddi firmaların yapamayacağını ya da indirim yapılan ürünlerin geçen kış sezonundan kalmış olabileceğini, yani seri sonu olabileceğini vurgulayan Ayyıldız, "Yeni ürünlerde indirim yapmak imkansız. Bu ticari ahlaka ve etiğe sığmaz. Yüzde 70 indirim de yine aynı şekilde. Bunlar vatandaşı kandırmaya, aldatmaya yönelik indirimlerdir" diye konuştu.

Ayyıldız, gayri ciddi indirim kampanyalarına karşı son yıllarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) de girişimleriyle yapılmaya çalışılan yeni düzenlemelerin henüz sonuç vermediğini, bu çabanın bir an önce yasalaşması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'de tekstil piyasasında yaklaşık 2 yıldır sıkıntı olduğunu belirterek ön ödemelerin, taksitlerin ipotek altında olduğunun altını çizen Ayyıldız, şunları söyledi:

"Bu nedenle sektör, durgunluğu açmak için sık sık indirime gidiyor. Ama buna rağmen tekstil sektöründe bu bölgede çok sayıda işçi çıkarma oldu. Adana'nın işsizlik oranı yüzde 20 civarında, Türkiye'de ise bu oran yüzde 11. Sürekli tekstil fabrikası kapanıyor. Eğer küresel kriz nedeniyle ihracat sıkıntıya girerse sektör durma noktasına gelir. Çünkü biz ürünlerin çoğunu ihraç ediyoruz. Yurt dışında sıkıntı olursa, hem kur düşer hem arz talep düşerse ya işçi çıkarılır ya da üretim azaltılır."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 13:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?