3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Sezonun ilk kütlü pamuğu satıldı

Çukurova'da, sezonun ilk kütlü pamuğu, açık artırmayla kilosu 15 YTL'den satıldı.

Hasan Aslan isimli çiftçinin, Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe beldesindeki tarlasında üreterek Adana Ticaret Borsası'na getirdiği kütlü pamuk, açık artırmayla satışa sunuldu. Açık artırma sonunda en yüksek fiyatı 15 YTL ile Çukobirlik adına Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk verdi.

Sezonun ilk kütlü pamuğunun satışa sunulması nedeniyle düzenlenen törende konuşan ATB Başkanı Fethi Coşkuntuncel, Türkiye'de pamuk ekim alanlarının hızla azaldığına dikkat çekti. Tekstil sektöründe yapılan aşırı yatırım nedeniyle üretilen pamuğun talebi karşılamadığını belirten Coşkuntuncel, "Türkiye 800 bin ton pamuk üretiyor, 900 bin ton pamuk ithal ediyor. Bu, Türk tarımı için övünülecek bir olay değil" dedi.

Hammaddede dışa bağımlılığın, tekstil sektöründe yaşanan sorunların en büyük etkeni olduğunu anlatan Coşkuntuncel, "200 milyar dolarlık tekstil yatırımını bir makine mezarlığı haline getirmek istemiyorsak emeği yoğun olan tekstil sektörünü ayağa kaldırmanın yollarını aramalıyız. Bu da pamuk üreticisini destekleyerek olur" diye konuştu.

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk de, Türk çiftçisinin, artık kazanamadığı için pamuk ekiminden vazgeçtiğini söyledi. 14 yıldır sezonun ilk kütlü pamuğunu üreten çiftçi Hasan Aslan ise, pamuk taban fiyatının en az 1.5 YTL olması gerektiğini ifade ederek, "Karpuz ektik tarlada kaldı, domates ektik tarlada kaldı, tek umudumuz pamuk" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 12:20:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?