4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

SGK'da "posta güvercini" dönemi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürlüğü sigortalılara ve işverenlere daha hızlı hizmet verebilmek için bir GSM operatörü ile anlaşarak "posta güvercini" dönemi başlattı.

SGK Adana İl Müdürü Muhammet Gerçek, yaptığı açıklamada "posta güvercini" uygulamasıyla SGK'da kimsenin kuyruğa girmeyeceğini söyledi. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı aynı çatı altında birleştiren SGK kapsamındakilerin işlem için başvurusunu yaptıktan sonra, 'ne zaman bitecek' diye gelip gitmelerine son vermek için 'SMS' (Kısa mesaj) formülü devreye sokulduğunu hatırlatan Gerçek, "Sigortalıya 'işlem tamam' mesajı geçilecek. Bu uygulamayla vatandaşın devletine güveni artacak" dedi.

Başta, adı kuyruklarla bütünleşen SSK olmak üzere tüm sosyal güvenlik kurumlarını birleştiren SGK'da sigortalıların bir çilesinin daha sona erdiğine vurgulayan Gerçek, Turkcell ile SGK'nın yapmış olduğu anlaşma gereği 50 bin SMS aldıklarını kaydetti. SGK birimlerinin çok yoğun olduğunu, bu yoğunluğun sadece başvuru yapmak için değil başvurularının sonucunu öğrenmek için gelenlerin artırdığına dikkat çeken Gerçek şunları söyledi:

"Yeni uygulamaya başlanan 'posta güvercini' sistemi ile sigortalılarımız ve işverenlerimiz emekli maaşı bağlanma, 'borcu yoktur', 'ilişiği yoktur' belgesi, geçici iş göremez ödeneği almak, askerlik borçlanması ya da diğer borçlanmaları yapmak için birimlerimize başvurup dilekçelerini veriyorlar. 2-3 gün sonra da sonucu öğrenmek için geliyorlar. Zaten yoğunluğumuz var, bir daha geldiklerinde bir yoğunluk daha fazla oluyor. Biz yoğunluğu azaltıp işleri hızlandırmak istiyoruz. Bu sirkülasyonu azaltmak için hayata geçirdiğimiz proje sigortalımızın işleminin tamamlandığının cep telefonundan kısa mesajla yani SMS yolu ile bildirilmesi. İşlemin bittiğini posta yoluyla bildirdiğimizde 10 günde eline ulaşıyor. Bu sürede de birkaç kez gidip gelecek. Bu uygulamayla boşa gelip gitmeleri ortadan kaldıracağız. Vatandaşın da devlete güveni artacak. Ertesi günü işi yapıldığında hoşnut olacak. Nitekim ilk uygulamamızda başvurduğunun ertesi günü işleminin tamamlandığını SMS ile bir sigortalımıza bildirdik, çok memnun oldu."

Adana'nın çok uzak ilçeleri olduğunu buradan gelmek zorunda kalan vatandaşlara eskiden uygulanan "mektup" sisteminin tam bir işkenceye dönüştüğünü ifade eden Gerçek, "Bu sistemle devlet vatandaşını rezil etmekten kurtarıyor. Vatandaşın tek yapacağı SGK'ya bir kez gelip işlem yaptırırken cep telefon numarasını vermektir" diye konuştu.

Gerçek, SMS yolu ile sigortalıların eksik evrak nedeniyle işi yapılamıyorsa uyarıda bulunacaklarını da kaydetti. Eksik evrak nedeniyle işi yapılmayan ve günler sonra ne olduğunu öğrenmek için gelen vatandaşın bunu öğrendiğinde çok kızdığına tanıklık ettiklerini anlatan Gerçek, "Vatandaş, 'bana niye telefonla bildirmediniz, eksik evrağı size ertesi günü getirirdim' diyor. İşte bu uygulamayla bu uyarıyı da yapacağız. Ayrıca ödeme günlerini de sigortalılarımıza birkaç gün önceden hatırlatacağız. Bu yol bizim de, sigortalımızın da çok işine yarayacak. Tek isteğimiz bize doğru cep telefonu numarası bırakmaları" dedi.

Gerçek, uygulanan yeni sistem sayesinde kurumunun ekonomik olarak da kar ettiğini, SGK'nın 50 bin mektup göndermesi sonucunda 15 bin TL para harcadığını, 50 bin SMS'te ise sadece 3 bin 500 TL para harcadığını kaydetti. Muhammet Gerçek, eski SSK binasındaki kuyrukları, bankalardaki gibi elektronik gişe uygulamasıyla çözdüklerini, vatandaşın SGK'da insan gibi muamele gördüğünü sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 12:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Şükrü BAŞ IP: 78.186.10.xxx Tarih : 26.08.2009 12:51:37

MEMURLARA BİR STANDART KAZANDIRILIP İŞ YAPMA HEVESİ DOPİNGİ  YAPILSA HİZAYA GETİRİLSE, EĞİTİLSE BİR DE EVRAKLAR SÜMEN ALTINDA BEKLETİLMEZSE DAHA İYİ OLUR. İSTANBUL DA RESMİ POSTA BİR KAVGA SONUCU BİR AY SONRA ORTAYA ÇIKARTILIYORSA BOŞ VERİN FANTAZİYİ