4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sıcak hava köpekleri depresif yapıyor!

Hava sıcaklıklarının birdenbire 40 dereceye ulaşmasıyla birlikte ter bezleri patilerinin altında bulunan köpeklerin güneşe çıkartılmaması gerektiği, aşırı sıcaklar nedeniyle köpeklerin depresyona girebileceği bildirildi.

Veteriner Hekim Serdar Sayar, havaların mevsim normallerinin üzerine çıkarak aşırı derecede ısınmasıyla insanlar gibi ter bezleri bulunmayan köpek ve kedilerin güneş çarpmasıyla karşı karşıya kalabileceğini söyleyerek, "Güneş çarpması veya aşırı yüksek vücut ısısı, genellikle yaz aylarında hayvan aşırı şekilde ısındığında oluşur. Gerek sokak hayvanları, gerekse sahipli hayvanlar için yaz ayları ısı-güneş çarpması için riskli mevsimlerdir. Sokak hayvanlarının su bulamaması riski daha da artırır. Kedi ve köpeklerde ter bezleri yoktur. Ter bezleri sadece patilerinin altında vardır. Bu da kimliklerini belirten koku salgılamaya yarar. Terleme işlemi yapamadıkları için ağız yoluyla, soluyarak ısılarını dengede tutmaya çalışırlar. Bu da ısıdan çok daha fazla etkilenmelerine neden olur" dedi.

Sayar, kedi ve köpeklerin insanlar gibi ter bezleri bulunmadığı için sıcak havalarda sabah güneş doğmadan ya da güneş battıktan sonra dışarı çıkartılması gerektiğini, aksi taktirde güneş çarpması sonucu hayvanların ölebileceğini kaydetti. Kedi ve köpeklerin sadece güneşe maruz kalması sonucu hastalanmayacağını, barındıkları yerlerin de çok büyük önemi olduğuna dikkat çeken Sayar, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yaz aylarında yapılan en büyük yanlışlardan biri hayvanların park edilmiş bir arabada bırakılması. Aşırı sıcaklarda arabanın camlarının açılması durumunda bile hayvan güneş çarpmasına uğrayabilir. Bu nedenle kesinlikle yazın hayvanlar araba içinde bırakılmamalı. Sokak köpekleri için yazın dışarıda uygun barınak olmaması hayvan için büyük bir risktir. Isıya uyum sağlayamamış hayvanın sıcak yerlere getirilmesi, sıcak ve nemli havada aşırı egzersiz, damlarda veya balkonlarda köpek barındırma alışkanlığı hayvanların sıcak havada ölümüne ve hastalanmasına neden olabilir. Bu nedenle hayvanları yazın balkon ve damda tutmamalı, arabada bırakmamalı, aşırı egzersiz yaptırmamalıyız."

Bazı cins köpeklerin sıcak bölgelerde yaşamasının çok zor olduğunu vurgulayan Sayar, "Bulldok gibi kısa burunlu köpekler aşırı yüksek vücut ısısına daha yatkındır. Kutuplarda yaşamaya uygun olan Sibirya kurdu huscky'nin Çukurova gibi yüksek rutubetli ve sıcak iklimlerde yaşamaya zorlanması ise saçmadır. Bu nedenle soğuk ülkelerde yaşamaya alışmış köpekleri sıcak ülkelere getirmemek gerekir" diye konuştu.

Sayar, yaz aylarında köpek ve kedilerin sıcaktan daha az etkilenmesi için tüylerinin uzun bırakılmaması gerektiğini de vurguladı. Sıcak hava nedeniyle kedi ve köpeklerde güneş çarpması sonucu bazı belirtilerin ortaya çıkabileceğinin altını çizen Sayar, şöyle devam etti: "Güneş çarpmasına uğrayan kedi ve köpeklerde aşırı soluma veya soluma güçlüğü, 39 derecenin üzerindeki vücut sıcaklığı, yere devrilme, kanlı ishal ya da kusma, artmış kalp sayısı ve nabzı oranı, artmış soluk alma oranı, mukoza zarın rengi normalden daha kırmızıdır. Kılcal geri doldurma süresi çok hızlıdır. Salya akıtma, depresyon, sersemleme ve felçler veya komaya girme belirtileri kendini gösterir."

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 11:13:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?