5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Sıcak Para Pimi Çekilmiş El Bombası

Merkez Bankası'nın (MB) bu yılın birinci çeyreğinde Türkiye'deki sıcak para miktarını 19.8 milyar dolar olarak açıkladığını hatırlatan Özgümüş, yaptığı açıklamada gerçekte bu rakamın 40 milyar dolara ulaştığını ileri sürerken şunları söyledi:
“Bu rakam pimi çekilmiş el bombasıdır. Ne zaman nerede patlayacağı belli olmayan bir tehlikedir. Çünkü Türkiye bir sarmala girdi. Sıcak para miktarı arttıkça sıcak paranın kaçmaması için reel faizler yüksek tutuluyor. Cari işlemler açığının bu yıl 20 milyar doları aşacağı görülüyor. Bu da sıcak parayla finanse ediliyor. Bu durum Türkiye ekonomisi için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde herhangi bir yerde Türkiye'nin içinde veya dışında ciddi siyasi ya da ekonomik kriz belirtisinde bu para bir kaç saat içinde ülke dışına kaçar. Sonuçta durumda Türkiye için büyük sıkıntı yaratır.''
Bu sermaye haraketinin mutlaka tersine çevrilerek, ihracatın artırılıp, ithalatın pahalılaştırılması gerektiğini anlatan Özgümüş, kısa vadede yapılacak tek yolun bilinçli ve kademeli biçimde faizlerin düşürülerek döviz fiyatlarının azda olsa yukarıya çekilmesi olduğunu kaydetti.
Mehmet Büyükarı - Kenthaber / Adana
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2005 Salı 20:59:14
Güncelleme :20 Temmuz 2005 Çarşamba 12:10:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?