3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Sigara yasağı ilk günden delindi!

Türkiye genelinde bugün başlayan kapalı alanlarda sigara yasağı, Adana'da duraklarda toplu taşıma aracı bekleyen vatandaşlar tarafından ilk gününde delindi.

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun bugün yürürlüğe girerek kapalı alanlarda sigara içme yasağı başlarken, kanun hükümlerine göre; kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.

Sigara yasağı uygulanacak yerler arasında toplu taşıma aracına binmek için beklenen üstü kapalı durakları da kapsıyor. Tütün ve mamullerinin kullanılabileceği yerler bugünden itibaren sınırlı olacak ve diğer alanlardan ayrılacak.
Ancak Adana'da sigara yasağının başladığı ilk günde otobüs duraklarında toplu taşıma aracı bekleyen vatandaşlar, eski alışkanlıklarını sürdürerek, yasağı deldi ve sigara içmeye devam etti. Duraklarda yasak delinirken, iş yerlerinde çalışanlar yasaya uymak için sigaralarını dışarıda içti.

Yasaya göre tütün tüketilmesine mahsus alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun, havalandırma tertibatıyla donatılmış, tavanı, kapı ve pencereleri dışında 4 tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak. Alanların kapıları, yangın talimatları da dahil olmak üzere, mevcut diğer düzenlemelere de uygun, mekanik kapanan kapılar şeklinde olacak. Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak.

Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek. Ancak duraklarda yasaların nasıl uygulanacağı ise ilk günden akıllarda soru işareti bıraktı. Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün
ürünlerini satanlara, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında genel kolluk tarafından bin YTL ceza kesilebilecek. Lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerler için yasaklar ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek.

.
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 13:57:56
Güncelleme :19 Mayıs 2008 Pazartesi 14:06:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?