3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Sigarayı bırakma talebi arttı

Kapalı alanlarda sigara yasağının başlamasıyla birlikte firmalardan ve kişisel olarak sigara bıraktırma merkezlerine talep arttı.

Sigarayı bıraktırma merkezi IQS Adana Direktörü Güner Serintürk, 19 Mayıs 2008'de kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıyla birlikte danışmanlık hizmeti almak isteyen ve direkt sigarayı bırakmak isteyenlerin oranında hızlı bir artış olduğunu söyledi.

Serintürk, yasa çıkmadan önce haftada kendilerine 10 başvuru olurken yasağın başlamasıyla birlikte başvuru sayısının 20'ye çıktığını belirterek, "Sigara yasakları kişinin hep ertelenen 'bırakma kararlarını' daha ciddiye almasını sağladı. Sağlığa verdiği zararlarını bilmesine rağmen madde bağımlılığı kişinin duygusal davranmasına yol açıyordu. Ya sigarayı masumlaştırıyor ya da bırakma kararı hep erteleniyordu.

Son bir haftada merkezimize başvuran danışanlarımızın çoğu kurumlardan geldiği gibi, bireysel olarak da gelenlerin sayısında bayağı bir artış gözledik. Özellikle ebeveynler çocuklarının dayatması sonucu ertelenen kararlarını gündemlerine almaya başladılar. Çocuklar bu konuda çok duyarlı. Adeta anne ve babalarına manevi baskılar yaparak merkezimize yönlendiriyorlar. Bizde ön görüşmenin ardından kişinin motivasyonunu arttırarak, tek seansta sigarasız hayata 'merhaba' demelerini sağlıyoruz. Danışanlarımız sağlıklarına kavuşurken sigaradan doğacak boşlukları doldurmak için de spora ve yeni hobiler edinmeye yönlendiriliyorlar" dedi.

Serintürk, başta şirketler olmak üzere kendilerine gelen talepte büyük bir artış yaşandığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Bütün şirketler kapalı mekanda sigaranın yasaklanmasını olumlu karşıladı. Siemens, Yapı Kredi Yatırım, Garanti Bankası, Fiba Holding, Ziraat Bankası gibi şirketlerden çalışanlarına sigara bıraktırma için danışmanlık talebi geldi."
Kapalı mekanlarda sigara yasağının başlamasıyla birlikte özellikle işyeri sahiplerinin çalışanları için alternatif aramaya başladığını vurgulayan Serintürk, "Yasa uygulamaya konalı yaklaşık bir hafta oldu, ancak bazı sorunlar göze çarpıyor. Patron ve üst düzey yöneticiler her mekanda içme hakları olduğuna inanarak içmeye devam ediyorlar. Yasayla bile olsa sigarayı yasaklamak bireyin özgürlüğünü kısıtlayıcı bir yaklaşım olarak algılandığı için yasayı uygulayanlara karşı bir direnç ve öfke oluşmakta, bu da strese neden olmaktadır. İstediği zaman sigara içemeyen tiryaki, işlerinin yoğunluğundan dışarı gitmeye zaman ayıramayan kişilerde sinirlilik, sıkıntı, konsantrasyon kaybı gibi haller oluşmakta ve çalışma ortamı gerginleşmektedir. Bu nedenle kendilerini işlerine verememektedirler. Sigara içme odasında bir tek sigara içen aynı anda birkaç tane sigara içmiş kadar sigaranın zararlı etkilerine maruz kalmakta ve çalışma verimi daha da düşmektedir. İş yerlerinde sigara içilmeli-içilmemeli tartışmaları gereksiz yere zihinleri meşgul etmeye devam etmektedir. Sonuçta dikkatle irdelendiğinde ciddiye alınacak ölçüde verim düşüklüğü, ciddi iş gücü kayıpları doğmaktadır" diye konuştu.

Ancak yasanın çıkmasıyla birlikte işte verimsizlik ve performans düşüklüğünü ve işçinin sağlığını düşünen patronların çalışanlarına sigarayı bıraktırmak için danışmanlık hizmeti almaya başladığının altını çizen Serintürk, şöyle devam etti:
"Kapalı alanda sigara yasağıyla birlikte firma sahipleri özellikle verim kaybının önüne geçmek için bize geliyor. İşçilerin sigara bırakma masrafını da karşılamak şartıyla danışmanlık hizmeti vermemizi istiyorlar. Çünkü tiryakilerin 5 dakikada bir işi bırakarak sigara içmeye dışarı çıkması daha çok zarara yol açacak. Aynı zamanda dışarı çıkan işçinin kışın hastalanması da firma için risk olduğu için sigaranın bırakılması en iyi karar olarak düşünülüyor. Bu nedenle çok sayıda firma yasaktan sonra bize başvurdu."

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 11:33:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?