4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sigarayı bırakmak isteyenlere fırsat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, bağımlıların dini motivasyonla birlikte ilk adımı atabileceklerini ve bir ay boyunca sigarayı bırakabileceklerini söyledi.


Ramazan ayını sigarasız geçirmeyi başaran bireylerin özgüvenlerinin arttığı ve bırakma kararlılığını bu süre sonunda da sürdürebildiğine dikkat çeken Dr. Duman, "Ortadoğu'da yapılan tıbbi çalışmaların, sigarayı bırakmayı düşünmeyen kişilerin bile Ramazan ayı boyunca sigaradan uzak kalarak bırakma motivasyonu kazandıklarını gösteriyor" diye konuştu.
Sigarayı hazırlıksız olarak birden bire kesmenin son derece zor olduğunu ifade eden Dr. Duman, şöyle devam etti:
"Hastanın nikotin bağımlılık derecesine göre değişmekle birlikte genellikle ilk 6-8 saat içinde hasta sigara arayışına girer. Bu istek sigarasız kalındığı süre uzadıkça giderek artar ve nikotin yoksunluk semptomları kendini göstermeye başlar. Bu nedenle Ramazan ayına birkaç hafta kala sigara ve kahve tüketiminin azaltılması, yemek düzeni ayarlanarak vücudun oruca hazırlanması gerekiyor. Ramazan başlar başlamaz sigarayı bırakma kararlılığı gösterilmeli ve çevreye bu karar açıklanarak sosyal destek
alınmalı. Sigarayı hatırlatıcı faktörlerden uzak durulmasının bu sürece katkısı olur. Kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişiler bu dönemde kahve yerine ıhlamur, meyve çayı içebilir. İftardan sonra, ciddi sigara arayışı içindeki hastalar için hekim kontrolünde nikotin replasmanı kullanması önerilebilir."

İha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 10:01:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?