30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Sigarayı mutluyken bırakın!

IQS Sigara Bıraktırma Merkezi Adana Bölge Müdürü Güner Serintürk, sigarının sağlığa zarar vermesine rağmen çok zor bırakıldığını tiryakilerin sigarayı tatil dönüşünde mutlu oldukları bir anda bırakmalarının daha kolay olduğunu söyledi.

Serintürk, yaptığı açıklamada, tatil dönüşü sigara ile vedalaşmak için en uygun zaman olduğunu ifade etti. Herkesin sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bildiğini ama irade yoluyla bırakmanın da oldukça zor olduğunu ifade eden Serintürk, "Bırakmak için en önemli şey sigara bırakma isteğidir. Çünkü bırakma kararlılığını gösterecek kişi daha başarılı olmaktadır. Bağımlılıktan kurtulmak için motivasyon şarttır. Ama kişinin çok keyif alarak içtiği sigaradan ayrılmayı istemesi için bir neden gerekir. Astım, akciğer kanseri, KOAH, amfizem gibi bir hastalık teşhisi konduğu anda kişiler bir anda sigarayı bırakabiliyor. Özellikle solunum zorluğu yaşamak hastaları kolayca motive etmektedir. Üstelik ilaç, nikotin bandı veya terapi almasına gerek kalmadan bunu başarabiliyor. Ama bu hastalıklara asıl zemini hazırlayanın sigara olduğu da bir gerçektir. Kişinin keyif alarak içtiği sayısız sigaraların kaçınılmaz sonucudur bu. Geri dönülmesi imkansız hallere düşmeden sigara içmeyi bir madde bağımlılığı olarak kabul edip sağlık elden gitmeden önlem almak gerekir. Bu açıdan bakılınca kişi bırakma kararını daha çabuk alacaktır" dedi.


Olumsuz anların yaşandığı dönemlerde sigarayı bırakma mücadelesinin genellikle başarısızlıkla sonuçlandığına dikkat çeken Serintürk, "İşinizin ters gittiği bir dönemde sigarayı bırakamazsınız. Hayatınızda pek çok şeyi rayına oturttuğunuz veya tatil gibi rahat bir dönem sonrasında bırakmak daha kolay olacaktır" diye konuştu.

 

İha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 12:23:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?