4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sinevizyonlu kene vaazı

Adana'da bir caminin imamı, Cuma namazı öncesi cemaate kene vaazı verdi.

Laptop bilgisayar yardımı ile sinevizyona aktararak cemaati bilgilendiren imam, "Kene vakasıyla karşı karşıya kaldığınızda önce sağlık kuruluşuna gidin daha sonra Peygamberimiz Hz. Muhammet'in okuduğu duayı okuyun" tavsiyesinde bulundu.

Merkez Yüreğir ilçesi Tahsilli Mahallesi'nde bulunan Aksekili Camii'nin imamı Ahmet Tokdemir, teknolojiyi kullanarak cemaati önemli gördüğü konularda bilgilendiriyor. İmam Tokdemir, Türkiye'de klasik imam profilinin dışına çıkarak cemaati için teknolojinin bütün imkanlarını seferber ediyor.

Tokdemir, son olarak Türkiye'de 3 yıldır yüzlerce insanın ölümüne neden olan Kene konusunda bilgisayar üzerinden sinevizyon eşliğinde vaaz verdi. Tokdemir Cuma namazı öncesi camiyi dolduran vatandaşları son yıllarda insanların korkulu rüyası olan keneden yayılan Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığına karşı bilinçlendirdi.

Tokdemir, camiye kurduğu laptoplu sinevizyon sistemi ile kene ve KKKA hastalığı nedir, kaç çeşit kene var, hastalığa karış nasıl önlem almalıyız, yeşil alanlarda kendimizi nasıl korumalıyız konusunda cemaate vaaz verdi. Tokdemir kürsüye çıkarak önüne aldığı lap toptan vatandaşlara kene vaazı verdi. Tokdemir, camide yaptığı kene sunumunda şunları söyledi:

"Yüce Allah'ın emir ya da yasaklarının çeşitli hikmetleri ve amaçları vardır. Bunlar, genelde insanın dünya ve Ahiret saadetini temin etmeye yöneliktir. Bu amaçlardan birisi de, insanın ruh ve beden sağlığının korunmasıdır. Bu yüzden, sağlığa zarar verdiği apaçık belli olan şeylerin yenmesi, içilmesi ya da kullanılması haramdır. Bunun dışındakiler ise helaldir. Öte yandan, günümüz dünyasında her geçen gün yeni bir hastalık çıkmakta ve bu da bizleri kaçınılmaz olarak rahatsız etmektedir. Çünkü sağlığımız, her şeyin önünde gelmektedir. Sağlıklı olmak, dünya nimetleri içerisinde belki de en büyük servettir. Bununla birlikte, hastalıklara karşı alacağımız küçük, ama önemli tedbirlerin bizleri koruyacağına inanıyoruz. Şüphesiz, yaz mevsimine girdiğimiz şu dönemde dikkatli olmamız gereken hastalıklardan birisi de "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi" hastalığıdır. Bilindiği gibi kenelerden bulaşan bu virüslü hastalık, son dönemde kamuoyunu meşgul etmektedir."

İmam Tokdemir KKKA vakalarına karşı cemaate şu tavsiyelerde bulundu:
"Bizler, tedbir almakla mükellef olduğumuza göre, bu konuda şu hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Kene bulunması muhtemel yerlerde bulunanlar, bacaklarını ve kollarını kapatan kıyafetler giyer, pantolonlarını çoraplarının içine ve bir de ayaklarını kapatacak bir türden giyerlerse, kendilerini korumuş olurlar. Vücuduna kene yapışan kişiler 10 güne kadar ani baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetleri olursa, derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Bundan dolayı da vücut sık sık kontrol edilmelidir. Şayet vücudun herhangi bir yerinde kene görülürse, kişinin kendisi değil, ilgili sağlık kuruluşunca alınmalıdır. Keneler çıkartılırken öldürülmemeli ve patlatılmamalıdırlar. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak, kolonya veya gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Hayvancılıkla uğraşan kişiler, hayvanlarını mutlaka ilaçlatmalı, meradan geldikten sonra hayvanları kontrol etmelidirler. Ayrıca kene bulunan hayvan barınakları, ilgili tarım
müdürlüklerinin sorumluluğunda uygun ilaçlarla ve uygun şekilde ilaçlanmalıdır.Görevi nedeni ile risk grubunda olan kişiler mutlaka eldiven, önlük, gözlük ve maske gibi koruyucu malzemeler kullanmalıdırlar. Muhterem Müminler, vaazımızı, böyle bir konuya ayırmış olmamızın sebebi, sağlığımız için gerekli olan bilgileri sizlerle paylaşmaktır. Bununla birlikte, bu gibi hastalıkları ne gereğinden çok büyütüp tedirgin olmalı, ne de küçümseyip ihmal etmemelidir."

Tokdemir vaazın sonunda herhangi bir hastalığa yakalanıldığında, tedavi için gerekenleri yaptıktan sonra, şifayı Allah'tan beklenilmesi gerektiğini de belirterek, "Nitekim İbrahim (a.s.) kavmine, Yüce Allah'ın sıfatlarını anlatırken şöyle demiştir: "Hastalandığım zaman da bana şifa veren O'dur.' Önce sağlık kuruluşuna gideceğiz ardından dua edeceğiz" diye konuştu.

Tokdemir daha sonra Cuma namazını kıldırarak hutbeye çıktı. Tokdemir hutbede de kenenin tehlikelerinden bahsederek, hutbenin sonunda cemaatin keneden korunması için şöyle dua etti: "Rabbim, maddi ve manevi hastalıklardan cümlemizi muhafaza eylesin. Hasta olanlarımıza şifalar lütfeylesin."

Namaz sonunda ise camiyi boşaltan cemaate kene ile ilgili broşür dağıtıldı
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 17:17:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?