2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Sivil toplum örgütlerinden protesto

Adana'da sivil toplum örgütleri, "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı"nın geri çekilmesini istedi.

DİSK, KESK, TMMOB ve Adana Tabip Odası üyeleri, İnönü Parkı'nda "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı"nı protesto etti.

Grup adına açıklama yapan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Umut Çelik, çıkarılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile sağlık ve emeklilik hakkının çalındığını, sağlık ve emeklilik hizmetlerinin sermaye odaklı hale getirildiğini ileri sürerek, "Çalışma Bakanlığı tamamen göstermelik, caydırıcı hiçbir yaptırım içermeyen 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Yasa Tasarısı; bu konudaki hizmetlerin taşerona devredilmesini ve iş yeri hekimlerini esnek çalıştırmayı reform diye yutturmaya çalışıyor.

Oysa bu hizmet çerçevesinde çalışanlar, aileleri ile birlikte ve yaşamlarındaki tüm koşullar düşünülerek değerlendirilmelidir. Fiziksel ve ruhsal olarak asgari koşullara sahip olmayan bir insanın sağlıklı olmasından bahsedilemez. Kendisini güvende hissetmesi beklenemez. Bu nedenle başta düşük ücret ve esnek çalışma olmak üzere, düzensiz üretimin ve taşeronlaştırmanın asıl çalıştırma biçimi haline getirildiği bir ortamda işçilerin sağlığı ve güvenliğinden bahsetmek laf cambazlığından
başka bir şey değildir. Yoğun sömürü, düşük ücretler, yoksulluk ve artan sürekli işsizliğin belirgin olduğu ülkemizde tek başına teknik düzenlemeler içeren; patronlara karşı yaptırımı olmayan bir yasanın hiçbir işe yaramayacağı bilinmelidir" dedi.

Çelik, Türkiye'de her yıl yaklaşık kayıtlı 80 bin iş kazasının meydana geldiğini ve bunların sonucunda bin 600 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, "Yani ülkemizde her 5 dakikada bir iş kazası yaşanmaktadır. Ancak yaklaşık 2 yıldır tartışmaları sürmekte olan ve işçi sendikalarının, ilgili meslek örgütlerinin olumlu katkı sunma çabaları dikkate alınmadan Çalışma Bakanlığınca son hali verilmeye çalışılan yasa tasarısı, işçi ve emekçilerin beklentilerini karşılamaktan çok uzaktır. Bu nedenle bu yasa tasarısı geri çekilmelidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 17:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?