4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Siyaset Akademisi sürüyor

AK PARTİ SİYASET AKADEMİSİ

AK Parti Siyaset Akademisi'nde bu hafta Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi AK Parti MKYK Üyesi Sosyolog Doç.Dr. Mazhar Bağlı ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yasin Aktay ders verdi.

Siyaset Akademisi'nde 'Demokratik Açılım' konulu bir ders veren Doç.Dr. Mazhar Bağlı, hükümetin çok kararlı bir biçimde açılım sürecini devam ettirmesi gerektiğini söyledi. Hükümetin iradesinin süreci devam ettirmek yönünde göründüğünü belirten Bağlı, sürecin zor ve meşakkatli olduğuna dikkat çekerek süreci provoke etmek isteyenlerin olabileceği uyarısında bulundu. Türkiye'nin yıllardan beri ciddi toplumsal ve siyasal sorunları olan bir toplum ve devlet yapısına sahip olduğunu belirten Bağlı, "Bunlar;

temelde üç ana başlık altında toplanabilirler; etnik sorunlar, din ve devlet ilişkisine ait sorunlar ve ekonomiye ilişkin sorunlardır. Etnik sorunlarla din sorunu temelde bir demokrasi ve insan hakları sorunudur. Demokrasi açısından pek parlak bir geçmişi olmayan ülkemiz, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ve arayışlarında da günümüze kadar parlak bir tarihe ne yazık ki sahip değil. Bu sorunlardan en görünür olanı ve ülkeyi meşgul edeni etnik sorundur, Kürt meselesidir" dedi.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi, Yeni Şafak Gazetesi yazarı Prof.Dr. Yasin Aktay ise "Demokrasi Sosyolojisi" başlığıyla yaptığı sunumda demokratik açılımın içinin boş olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bugüne kadar atılan adımların devrim sayılabilecek adımlar olduğuna dikkat çeken Aktay, şöyle konuştu: "Toplumun devlete bakış açısında maalesef problemler, yanlışlıklar var. Toplum devleti kutsallaştırmıştır. Oysa devlet kutsal değildir. Devlet haklarımızı temin ve korumak için tesis

edilmiş bir yapıdır. Kimse bu devletin sahibi veya birincil unsuru değildir. Tüm farklı kültürler ve kesimler bu devletin yapı taşlarıdır. Bugünkü mücadele devletin doğru çizgiye çekilmeye çalışılmasının çabasıdır. Mücadele eşit sayılanla kendini daha eşit sayan insanların mücadelesidir."

Aktay, devletin, insanların sahibi gibi davrandığı sistemin Cumhuriyetten uzaklaşarak oligarşiye doğru gideceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2009 Pazartesi 14:37:03
Güncelleme :28 Aralık 2009 Pazartesi 21:14:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?