2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Soğan tarlada 10 YKr, manavda 1 YTL

Çukurova'da hasat edilmeye başlanan ve Türkiye'de yılın ilk soğanının tarlada 10 YKr'ye, halde 50 YKr'ye manavda ise 1 YTL'ye satıldığı bildirildi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis yaptığı açıklamada, Türkiye'de meyve ve sebze fiyatlarının tarlada ucuz olmasına rağmen tüketiciye yansımadığını söyledi.

Sebze ve meyve fiyatlarının, vatandaşın sofrasına gelinceye kadar birkaç kat arttığını belirten Halis, "Çukurova'da bugünlerde soğan hasadı başladı. Ancak çiftçi soğanı 10 YKr'den satıyor. Oysa kuru soğan halde 50 YKr'ye, manavda ise 1 YTL'ye satılıyor" dedi.

Pahalılığın ürünün tarladan toplanması, işçiliği, paketlenmesi, nakliyesi, stopajı ve belediyenin aldığı hal rüsumu parası gibi ekstra masraflardan dolayı yükseldiğini anlatan Halis, "Tarladaki 10 YKr'lik ürünün fiyatı ne olursa olsun masraflar eklendiğinde birkaç kat artıyor. Manava ve pazara ulaştığında ise en az 60-70 YKr oluyor. Tüm bu giderler, ürünün fiyatını artırıyor. Kuru soğan Adana'da halde 30 YKr'den İstanbul'da 50 YKr'den satılıyor. Soğan Adana'da manavda 50 YKr'den İstanbul'da ise 1 YTL'den hatta bazı yerlerde 1.5 YTL'den bile satılıyor" diye konuştu.

Soğanın geçen yıl çiftçinin yüzünü güldürerek iyi para ettiğini ancak bu yıl soğanın çiftçide hayal kırıklığı yarattığına dikkat çeken Halis şunları kaydetti:
"Türkiye'de yılın ilk soğanı Çukurova'da hasat ediliyor. Üstelik soğan turfanda soğanı. Ancak soğan geçen yıl çiftçiyi çok memnun etti. Bu yıl hayal kırıklığına yol açtı."
Geçen yıl soğan para ettiği için Çukurova'da yaklaşık 60 bin dekar alana ekilen soğanın bu yıl yüzde 25 artarak 80 bin dekar alana ekildiğini vurgulayan Halis, soğanın çiftçiye maliyetinin 60 YKr olduğunu ancak çiftçinin soğanını maliyetinin çok altında sattığını sözlerine ekledi.

 

.
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 10:35:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?