3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Soğan üreticisinin umudu Araplar

Çukurova'da, hasadına başlanan soğanın rekoltesinin yüksek fiyatının ise düşük olmasına rağmen ihracatın başlamaması üreticileri perişan etti.

Her yıl ortalama 1 milyon 200 bin ton soğan ithal eden Rusya'dan henüz talep alamayan üretici, umudunu Ortadoğu ülkelerine bağladı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, yaptığı açıklamada, geçen yıl 60 bin dekar alana ekilen soğanın çiftçinin yüzünü güldürdüğünü, bu yıl ekim alanının 80 bine çıkmasına ve yüksek rekolteye rağmen ihracat yapamayan üreticinin tedirgin olduğunu söyledi.

Geçen yıl talep fazla olunca soğanın kilosunun 30 YKr'den satıldığını hatırlatan Halis, bu yıl talep olmayınca kilosunun 10 YKr'den dahi alıcı bulamadığını bildirdi.

Hasadına 15 gün önce başlanan soğanın tarlada alıcı beklediğini belirten Halis, şöyle konuştu: "Çukurova'da 4 milyon 200 bin ton soğan rekoltesi bekliyoruz. Bunun 3 milyon tonunun iç piyasada tüketilmesi bekleniyor. Soğanın çiftçiye maliyeti 60 YKr. Maliyetinin çok altında satılmasına rağmen hala alıcı yok."Her yıl 1 milyon 200 bin ton soğan ithal eden Rusya'nın henüz soğan talep etmediğini, bu yüzden üreticinin Rusya'dan umudunu kesip ihracat bağlantısı kurmaya çalıştığı Ortadoğu ülkelerine yöneldiğini anlatan Halis, "Ancak Ortadoğu ülkelerinden de bir talep almadık. Önümüzdeki günlerde de süreç bu şekilde devam ederse soğan üreticisi bu yıl zarar edecek" diye konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 11:29:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?