2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Soğuk hava kalp krizini tetikliyor

Kışın etkisini gösterdiği şu günlerde özellikle kalp hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini belirten uzmanlar, soğuk havaların kalp krizini tetiklediğini bildirdi.

Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, yaptığı açıklamada, kalp hastalarının soğuk havada mecbur kalmadıkça ve korunmadan kesinlikle dışarı çıkmamaları gerektiği söyledi.

Kalp hastalarının soğuk havalarda ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Batur, "Soğuk havalarda kalp hastalarının başka ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasının birkaç nedeni var. Kışın yaygın olarak görülen nezle, grip, zatürree gibi hastalıkların kalp hastalarında daha ağır seyretmesi nedenlerin başında geliyor. Bunun yanı sıra, direkt olarak soğuk havanın kalp hastalarına olan olumsuz etkileri de var. Özellikle soğuk havalarda vücut ısısını düzenlemek için kalp daha ağır bir yük altına girer. Bazen soğukla birlikte kalp damarlarında spazm ve ardından kalp krizi gelebilir. Yapılan bilimsel çalışmalarla hava ısısındaki her 1 derece düşüşün toplumda kalp krizi görülme riskini yüzde 2 oranında artırdığı saptanmış. Bundan dolayı kalp hastalarının özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmeleri ve soğuktan korunmaları gerekmektedir" dedi.

Her yıl binlerce insanın soğuk havalarda gribe yakalandığını, grip nedeniyle ülkemizde her yıl yaklaşık 9 bin insanın öldüğünü ve yine 50 bin kişinin hastaneye yatırılarak tedavi edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, "Aslında grip nedeniyle olan ölümlerin çoğu, akciğer ve kalp hastalığının gribe bağlı komplikasyon tabir ettiğimiz ikincil etkileri sonucu olur. Örneğin kalp yetmezliği nedeniyle tedavi altında olan ve bünyesi zayıflamış olan hasta, soğuk havanın tetiklediği bir enfeksiyon sonucunda normal insanların daha rahat iyileştiği durumda ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, kalp hastalarının grip ilacı kullanırken de dikkatli olması gerektiğini söyledi. Prof. Batur, şöyle devam etti:

"Burun tıkanıklığı, burun akması için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçlardan bazıları yüksek tansiyona, ritim problemlerine ve hatta kalp krizine yol açabilecek şekilde tehlike yaratabilir. Bu yüzden yüksek tansiyon, çarpıntı, ritim sorunu, kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan hastalarımıza tedaviden ziyade geçici rahatlama amacıyla verilen bu tip ilaçları kesinlikle tavsiye etmiyorum."

Soğuk havanın direkt olarak tansiyonu artırıcı etkisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Batur, kalp rahatsızlığı olan kişilerin soğuk havaya karşı, özellikle de tok karınla yürümemeleri önerisinde bulundu. Aksi halde rüzgara karşı yüründüğünde, kalp damar hastalarında 'angina pektoris' denilen göğüs ağrılarının görülebileceğine, hatta aşırı rüzgarın kalp krizine yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Batur, ağır kalp hastalarının da havanın kirli olduğu günlerde sokağa çıkmamaları uyarısında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2011 Perşembe 12:20:20
Güncelleme :8 Aralık 2011 Perşembe 12:21:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?