29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Sokak çocuğundan konsolosa soru

Adana'da ‘Ormancılık Haftası' etkinlikleri kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü ve Adana Sokak Çocukları Derneği'nin fidan dikimi törenine ABD'nin Adana Konsolosu Eric Green de katıldı. Bir sokak çocuğu, Konsolos Green'e, “Bush neden Irak’ta insanları öldürüyor? Sebebi ne? Onlar ne yapmış ki?” diye sorarken konsolos Green, Türkçe verdiği yanıtta, “Saddam Hüseyin kötü şeyler yaptı” karşılığını verdi.

‘Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde yapılan fidan dikim törenine AKP Adana Milletvekili Ayhan Zeynep Tekin Börü, Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz ve Adana Sokak Çocukları Derneği Başkanı Fazilet Aksu, derneğin fahri üyesi ABD'nin Adana Konsolosu Eric Green ile birlikte sokak çocukları katıldı. Törende dikilen her fidana dernek üyesi çocukların adı verildi.

İlk fidan derneğin aktif üyeleri arasında bulunan 14 yaşındaki İbrahim Coşkun adına dikildi. Konsolos Green, tören sonrası diğer faaliyetleri incelemek için merkezi gezerken İbrahim Coşkun, Konsolosun yanına geldi. Konsolos Green’in gülümseyerek karşıladığı Coşkun, “Size bir şey sormak istiyorum. Bu Bush neden Irak’ta insanları öldürüyor, sebebi ne, onlara ne yapmış ki bu insanlar?” dedi. Konsolos Green ise Türkçe konuşup, “Irak hükümeti kötü şeyler yaptı. Yani Saddam Hüseyin, kötü şeyler yaptı” yanıtı verdi.

Coşkun, sorularına devam edince Konsolos, İngilizce yanıt vermek zorunda kaldı. Tercümanın Coşkun'a Türkçe’ye çevirerek gerçekleştirdiği diyalogun devamında ise Coşkun, “Ama onların suçu yok ki. Onlara işkence yapıyor askerler, öldürüyorlar. Hiç mi yürekleri sızlamıyor? Yazık değil mi onlara?” diye sordu.

Konsolos Green ise, “Kimsenin kimseye işkence yapma hakkı yoktur” dedi. Bu kez Coşkun, “Ama onlar yapıyor” diye karşılık verdi. Konsolos Green, “İşkence durumları kesinlikle cezalandırılıyor” diye yanıtlarken, araya giren bir dernek yöneticisi Coşkun'a müdahale edip “Misafiri rahatsız etme” dedi.

Konsolos, bunun üzerine Coşkun'a televizyon izleyip- izlemediğini sordu. Coşkun da bu soruya cevap vermek yerine ısrarla neden Iraklılar'ın öldürüldüğünü sorunca aynı görevlinin müdahalesiyle susmak zorunda kaldı. Konsolos fidan dikim alanını terk ederken kameraların tekrar karşısına geçen İbrahim Coşkun, “ABD konsolosu soruma cevap vermedi. ‘Uzun hikaye' demiş. Sebepsiz yere can alınmaz demiş. Ama yalan söylüyor” diye konuştu.

Konsolos Green geçen yıl terör Gazisi Murat Caner'in kameralar karşısında ABD yönetiminin terör politikasını eleştiren soruları karşısında zor durumda kalmıştı.

Hürriyet İnternet / DHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2007 Cumartesi 15:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?