2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Sokak çocukları meslek sahibi oldu

Adana'da, sokak çocuklarının kaynakçı ustası olarak yetiştirilmesi amacıyla başlatılan "Negatiften Pozitife Kaynak" projesi kapsamında ilk etapta risk altındaki 10 çocuğa verilen iş garantili kurs tamamlandı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Bin Yıl Kalkınma Hedefleri çerçevesinde, Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Sokak Çocukları Derneği ve Adana Kent Konseyi Çocuk Meclisi'nin yoksulluğun azaltılması amacıyla hazırladığı, BM tarafından kabul edilen "Negatiften Pozitife Kaynak" adlı projesinin ilk etabı sona erdi.

ADASO Sakıp Sabancı Salonu'nda yapılan sertifika töreninde konuşan Adana Valisi İlhan Atış, Türkiye'de 'her işi yaparım' devrinin sona erdiğini şimdi ise 'şu işi yaparım' devri başladığını ifade etti. Atış, "Çocuklar bu kurslar sayesinde geleceğe umutla bakabilecek. Meslek sahibi olup topluma adapte olacak. Türkiye'de halk eğitim merkezleri ve belediyelerin meslek edindirme kursları bu anlamda çok büyük bir açığı kapatıyor. Ara elaman açığı bu sayede hem gideriliyor hem de işsiz gençler iş bulma imkanına kavuşuyor. Ama artık bu çocuklar ara elaman değil ana eleman oluyor" dedi.

ADASO Ümit Özgümüş ise, proje kapsamında yaşları 14-25 arasında değişen ve risk altında olan çocuklara yönelik, sanayicinin en çok sıkıntı çektiği kaynakçılıktaki ara eleman ihtiyacının karşılanması için kurs açıldığını söyledi. Özgümüş, bu kursun açılmasının Türkiye'deki eğitim sistemiyle ara eleman sorunun giderilmeyeceğinden kaynaklanmasını gösterdi.

Çocukların, İsmaliye köyünde bulunan Uçan Balon Çocuk ve Eğitim Merkezi'nde 3 ay eğitim gördüğünü vurgulayan Özgümüş, "Projenin kabul görmesi Adana'daki sivil toplum örgütlerinin başarısından kaynaklanmaktadır. Böylece gençlerimiz sokaktan kurtulup iş sahibi oldu. 3 ay eğitim gören çocuklar 3 ay boyunca da staj yaptı. Staj yapan çocuklar firmalar tarafından çok beğenildi. 10 çocuktan 1'i staj yaptığı firmada işe alındı. 4 çocuk staj yaptığı firmadan cevap bekliyor. En kısa sürede bu çocuklar da kaynakçı olarak istihdam edilecek" diye konuştu.

Adana Sokak Çocukları Derneği Başkanı Fazilet Aksu da, dernek olarak bu zaman kadar 211 dezavantajlı çocuğa mesleki kurs verdiklerini bunlardan 40 tanesinin istihdam edildiğini kaydetti. Aksu, bu projeyle birlikte istihdam edilen çocuk sayısının 50'ye çıkacağına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Üniversite mezunları çocuklarımızın iş bulamadığı bir ortamda mesleki kurslarla iş bulmak çok anlamlı sanırım. Dernek olarak projelere devam edip istihdam sağlamaya devam edeceğiz. Yeni bir projeyle 30 gencimize daha iş imkanı sunacağız."

Hazırladıkları projelerde ister sokakta yatsın, ister sokakta çalışsın bütün dezavantajlı çocukları hedef aldıklarını vurgulayan Aksu, "Amacımız farklı kültürlere sahip ama mesleki eğitimden ve maddiyattan yoksun çocukları topluma kazandırmaktır. Projelerimizde buna çok önem veriyoruz. Ayrıca projelerde sadece mesleki eğitim vermiyoruz. Bunun yanı sıra sinema, spor aktiviteleri de yer alıyor" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Atış, ADASO Başkanı Özgümüş ve Sokak Çocukları Derneği Başkanı Aksu çocuklara sertifikasını verdi. Sertifikayı alarak hem meslek edinen hem de iş sahibi olan çocuklar, meslek sahibi olup topluma yararlı bir birey olduklarını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 13:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KARDELEN SİMEY IP: 83.66.109.xxx Tarih : 27.12.2008 12:31:40

çok güzel bir organizasyon sizleri tebrik ediyorum,keşke maddi durumu olan her insan bu millete yeni birisini kazandırsa..