4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, kurumun nüfusun yüzde 90'ına hizmet verdiğini söyledi.

SGK İl Müdürü Gerçek, Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği basın toplantısında, "Adana ili ve ilçelerine bağlı sigortalı olarak 4/A, 4/B, 4/C kapsamında eski adı ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan toplam 1 milyon 625 bin 337 kişiye yeşil kart ve muhtaç aylığıyla beraber 1 milyon 907 bin 545 kişiye hizmet vermekteyiz" dedi.

Sosyal Güvenlik Reformu'nun Türkiye'de yapılan en büyük reformlardan biri olduğunu belirten Gerçek, "Kurumumuzun 44 katrilyon gelirine karşılık, 52 katrilyonu emekli aylığı ödemesi yapmakta olup, gelirimiz emekli aylıklarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir. Ayrıca 25-30 katrilyon sağlık harcamasının olduğu düşünüldüğünde, bu reformun yapılmasındaki temel gerekçe ortaya çıkmaktadır. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi her bir kurumun farklı mevzuat uygulamalarından kaynaklanan sebeplerle sigortalı ve hak
sahiplerine farklı haklar sunmaktayken bu reformla bu farklılıklar ortadan kalkmıştır" diye konuştu.

Reformun bir diğer parçası olan Genel Sağlık Sigortası ile çok büyük yeniliklerin getirildiğini anlatan Gerçek, tüm toplumu kapsayan özellikle 18 yaş altı çocukların, anne ve babasının sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortası kapsamına alındığını ifade etti.

Bu uygulamanın sosyal devlet anlayışının yansıması olduğunu belirten Gerçek, "Sağlıktan yararlanmak için daha önce 60, 90, 120, 240 gün prim ödeme şartı varken, sigortalılar 30 gün prim ödedikten sonra genel sağlık sigortasından yararlanabilir hale gelmişlerdir. Daha önce 1 gün borcu olan sigortalılar sağlıktan yararlanamazken, 60 günden fazla borcu olmadığı sürece sağlıktan yararlanır hale getirilmiştir" şeklinde konuştu.

Gerçek, kurumun 15 milyon aktif sigortalısı ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerle beraber toplam 60 milyon kişiye ve yeşil kartlarla beraber nüfusun yüzde 90'ına hizmet verdiğini kaydetti. Kurumun güçlü bilgisayar altyapısıyla donatıldığını söyleyen Gerçek, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen ve Alo 170 bilgi şikayet ve ihbar hattından gelen bilgilerle yaklaşık 246 bin kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na tescilinin yapıldığını belirtti.

Sosyal Güvenlik Reformu ile ilk 6 ayda büyük gelişmeler katedildiğini vurgulayan Gerçek, kayıt dışıyla mücadeleye büyük önem verdiklerini, yüzde 48'lere ulaşan kayıt dışıyı gelen ihbarlarla önlemeye çalıştıklarını söyledi. Gerçek, mevzuat değişikliğine uyum sağlayabilmek ve uygulamada birlikteliği sağlamak amacıyla kurum içi 544 personele 163 saat eğitim verildiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 11:15:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?