2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Soy Ağacı Sergisi

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Karaisalı'da yaşayan Yörük ve Türkmen asıllı aşiret ve ailelerin 500 yıla uzanan köken bilgilerini Osmanlı Arşiv belgeleriyle açıklayan fotoğraf ve belgeler sergisini açıyor.


Yurtsever, yaptığı açıklamada, sergi açmasının ilham kaynağının, ilçedeki tarihi caminin bahçesinde ölüm tarihi boş bırakılan mezar taşındaki şifreyi çözümleme çalışmalarının sonucu olduğunu söyledi.

Osmanlıca yazılar bulunan mezar taşının dikkatini çektiğini belirten Yurtsever, "Menemencizade Hacı Ahmet’a ait olan mezar taşının üzerinde sadece "12" rakamı vardı. Son iki rakamı yazılmamıştı. Bu yazının tarihi bir şifre olduğu anlaşılıyordu. Araştırma yapınca Hicri 1223 tarihinde evinde bir casus tarafından öldürülen Hacı Ahmet için aşiret mensupları kesin ölüm tarihini yazmak istememişlerdi. 'Olay hiç unutulmasın, Hacı Ahmet’in ölümü de bilinmesin' düşüncesinden hareket ederek böyle bir mezar taşı hazırlamışlardı. Menemenci Ahmet Bey’in hayatı kökenleri, aşireti Menemenci’nin geçmiş yüzyıllara uzanan hikayesi ve bölgenin tarihi konularını araştırmaya başladım. Elime geçen çok sayıda belge ve fotoğrafta yer alan bilgileri halka sunmak için 'Karaisalı’nın Soy Ağacı' sergisini açıyorum" dedi.


Yurtsever, elde ettiğim bilgiler ışığında, Adana’yı yıllardır yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın ata kökleri hakkında şaşırtıcı bilgilere ulaştığını,Almanların 1910’lu yıllarda yapımını gerçekleştirdiği Vardaha Köprüsü’nün yapılış hikayesinin aydınlatıldığını, Atatürk’ün Adana’nın kurtuluşu için neden Kuvayı Milliyeyi merkez olarak seçmesi hakkında belgelerin bulunduğunu kaydetti.
"Karaisalı’nın Soy Ağacı" fotoğraf ve belgeler sergisi, Karaisalı şehir merkezi park önünde 20-22 Şubat 2008 tarihlerinde açık kalacak.

iha
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2008 Pazar 15:59:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?