5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Stajyer sürücü olmayı sevmedik

Stajyer sürücülük tartışmalarıyla adeta talep patlaması yaşayan sürücü kursları, yılın ilk üç  ayı ile birlikte kursiyer bulmakta zorlanıyor. Aralık ayında talep patlaması yaşanan sürücü kursları, 2005 yılında kursiyer bulmakta zorlanıyor.
 
Yetkililer, stajyer sürücülükle ilgili yasanın TBMM’den geçmediğini, endişenin yersiz olduğunu belirtiyorlar. Karayolları Trafik Kanunu’nda önemli değişiklikler öngören Karayolları Trafik Yasa Tasarısı’nın TBMM’ye gönderilmesinin ardından sürücü belgesi başvurularında olağanüstü artış yaşandı. Ocak ayı ile birlikte stajyer sürücülük uygulamasının başladığı düşüncesi sürücü kurslarına yapılan başvuruları büyük ölçüde düşürdü.
 
Türkiye Sürücü Kursları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Hatipoğlu, geçen yıl sürücü belgesi almak için sadece aralık ayında 438 bin 520 kişinin başvuruda bulunduğunu, 2003 yılının aynı döneminde ise bu rakamın 206 bin 965 kişi olduğunu hatırlattı. Hatipoğlu, ehliyet sahibi olmayan vatandaşların “stajyer sürücü”olacağı endişesiyle ocak ayında sürücü kurslarına yaptığı başvurunun adeta bıçak gibi kesildiğini belirten Hatipoğlu, “Oysa, söz konusu yasa henüz meclisten geçmedi. Bu nedenle vatandaşların tedirgin olması boşuna” dedi.
      
Yasayla gelen zorunluluklar
 
TBMM’de bekleyen yasa tasarısına göre, sürücü kurslarını başarıyla tamamlayanlara stajyer sürücü belgesi düzenlenecek. Bu belge iki yıl geçerli olacak.
 
Tasarıda, stajyer sürücülük döneminde 5 kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden, 5 kez hız sınırlarını aşan, her ne derecede olursa olsun alkollü ve uyuşturucu maddelerin etkisi altında araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet veren, 60 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgelerinin, trafik zabıtasınca geri alınarak iptal edilmesi öngörülüyor.
 
Bu kişilerin tekrar sürücü belgesine sahip olabilmeleri için yeniden sürücü kursunda eğitim almaları ve yapılan sınavlarda başarı göstererek sertifika sahibi olmaları, ayrıca psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutularak sürücü olabileceğine dair rapor almaları zorunlu olacak.
Azmi Ertan-Kenthaber/Adana
Yayın Tarihi : 24 Mart 2005 Perşembe 12:24:28
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 14:09:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?