29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Su faturasıyla gelen gazeteye fren

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Aytaç Durak'ın icraatları ve mesajları ile oğlu Gökhan Durak'a ait yerel Çukurova TV'nin tanıtım ilanlarının yer aldığı 'Çukurova'da Gerçek' adlı gazetenin, su faturalarına eklenerek evlere gönderilmesini Yargıtay durdurdu. 

Kararda, "İkametgâh, adres ve posta kutularının kişilerin özel alanları olduğu, kişinin rızası olmadan bu alanlara girmeye çalışmanın hukuka uygun davranış olmadığı" belirtildi. 

Rüstem Özer, su faturasıyla birlikte evine belediyenin tanıtımını içeren gazetenin gönderilmesinin durdurulması için gazetenin yayını ve basımını üstlenen Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Koza Kültür Sanat ve Turizm A.Ş. hakkında Adana 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 2005'te dava açtı. 

Mahkeme, gazetenin bilgi amaçlı olduğunu, okunup okunmamasının davacının iradesine bağlı olduğu kanaatine vararak davayı reddetti. Özer'in avukatı Yusuf Özer de kararı temyiz etti. 

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, davayı görüşerek yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Yargıtay'ın kararında, 'Dava konusu yayının davacı istemediği halde su ihbarnamesi ile birlikte adresine gönderilmesi doğru değildir' denildi. Karar ayrıca, farklı siyasi görüşten olan ya da belediye faaliyetlerini beğenmeyenlerin kendilerine bu tür tanıtımların yapılmasını istemeyebileceği de kaydedildi. 

Bozma kararından sonra Adana 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada hâkim Mehmet Kaya, 'Çukurova'da Gerçek' adlı gazetenin su abonesi olanlara fatura bildirimleri ile birlikte gönderilmesinin iptaline karar verdi.
Belediye, 15 gün içinde karara itiraz edebilecek. 'Çukurova'da Gerçek' adlı gazete, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü'nün su faturalarına eklenip 500 binden fazla aboneye dağıtılıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 15:19:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?