2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Süne mücadelesi yüz güldürdü

SÜNE MÜCADELESİ ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Çukurova yöresinde, çiftçinin başlıca geçim kaynağı olan buğdayın bir numaralı düşmanı olan süne zararlısının, doğaya bırakılan 200 bin adet parazitoit böceği ve 2 bin 600 adet keklik kuşuna yem edilmesi sonucunda, yaklaşık 200 bin ton ürünün kurtarıldığı belirtildi.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, verdikleri mücadele ile ürün kalitesinin yüzde 25 ila 30 oranında arttığını söyledi.

Geçmiş yıllarda kimyevi ilaçlar ile yürütülen süne mücadelesi, artık biyolojik aktörler ile devam ediyor. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Adana Ticaret Borsası arasında geçen yıl imzalanan "Tarım zararlılarına karşı kanatlı yaban hayvanları imle biyolojik mücadele" protokolü kapsamında, Karaisalı ve İmamoğlu ilçelerinde 200 bin adet parazitoit böceği ve 2 bin 600 adet keklik kuşu doğaya salındı. Gelinen süreçte, yüzde 40'larda yer alan süneli buğdayın yüzde

7'lere kadar gerilediği açıklandı. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, düzenlediği basın toplantısında, süne zararlısına karşı verilen mücadelede önemli başarılar sağlandığını belirterek, "Üreticilerimiz gelirlerini arttırarak emeklerinin karşılığını almaya başlamıştır" dedi.

Buğdayda artan verim ve kalite ile un sanayicilerine daha nitelikli ve nicelikli buğday sağlandığının altını çizen Çalışkan, "İki yılda 50 bin liralık çalışmayla, 200 bin ton buğday kurtarılarak, birinci sınıf buğdaya dönüşmüştür. Bunun parasal değeri 30 milyon liradır. Süne zararlısı ile sürdürdüğümüz mücadele devam edecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2011 Perşembe 14:16:05
Güncelleme :28 Temmuz 2011 Perşembe 15:35:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?