5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Suriye umudu

Adana Sanayici ve İş Adamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Onatça, Adana’nın ekonomik kalkınmasını hızlandıracak en önemli enstrümanlardan birinin Ortadoğu pazarı olduğunu söyledi.

Adana’nın Ortadoğu pazarındaki ihracat hacminin artırılması yönünde yapılabileceklerin yerinde araştırılması amacıyla geçen hafta içerisinde Suriye ve Ürdün’e inceleme ziyaretinde bulunduklarını anlatan ADSİAD Başkanı Süleyman Onatça, sanayi bakanı ve oda başkanları düzeyinde yaptıkları görüşmelerden olumlu sonuçlarla döndüklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in önümüzdeki günlerde ziyaret edeceği Suriye ile ilişkilerin önümüzdeki dönem daha farklı şekillenebileceğini ifade eden Onatça, "Bu önemli ziyaret öncesi Suriye ve Ürdün’e ön inceleme gezisi gerçekleştirdik. Gelişmekte olan iki ülkenin potansiyelini yerinde görme imkanı bulduk. 2004 yılında Adana’dan Suriye’ye 32 milyon dolar, Ürdün’e ise 10 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Bu ülkelerde görüştüğümüz birçok yetkili ve iş adamı, Türkiye’yi İstanbul’dan ibaret olarak görüyor. Adana’yı yeterince tanıtabilmiş, sanayi yapımızı, potansiyelimizi yeterince anlatabilmiş olsaydık, bu rakamların 10 katı fazla ihracat gerçekleştirebilirdik. Ön inceleme gezimizin bu ülkelere ihracatımızın artırılmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Onatça, Suriye’de, Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Halit Çevik, Halep Başkonsolosu Hulusi Kılıç, ticaret ataşeleri başta olmak üzere Halep Ticaret Odası Başkanı ve Suriye Parlamento Üyesi Saleh Al Mallah, Şam Sanayi Odası Başkanı Samir Debs, Suriye-Türkiye Ekonomik İşbirliği Konseyi Eş Başkanı Bahaeddin Hasan gibi çok sayıda yetkili ile görüştüklerini kaydetti.

Suriye görüşmelerinin ardından Ortadoğu’nun gelişmekte olan bir diğer ülkesi Ürdün’e geçtiklerini ifade eden ADSİAD Başkanı Süleyman Onatça, Ürdün Sanayi Bakanı Dr. Hatem Halawani, Ürdün Ticaret Odası Başkanı Haydar Murad, Ürdün Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Müdürü Ali Yousef’le görüştüklerini, bu temasların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere önemli katkı koyacağına inandığını dile getirdi.

Yaptıkları tüm görüşmelerde Adana’nın ekonomik yapısı ve imkanları ile ilgili bilgi verdiklerini vurgulayan Onatça, "Özellikle ihracatçılarımızın Suriye ve Ürdün pazarında etkinliklerini artırmak için önümüzdeki günlerde çeşitli programlar hazırlayacağız. Ortak yatırımlar üzerinde duracağız. Bu ziyaretimiz, ön görüşmeleri içeriyordu. Değerlendirmelerimizi arkadaşlarımızla paylaşıp, önümüzdeki günlerde her iki ülke ile ilgili nelerin yapılabileceğini kararlaştıracağız" şeklinde konuştu.

Adana’nın geniş bir yelpazeye sahip sanayi yapısının bulunduğunu anlatan Onatça, Suriye ve Ürdün’ün ithalat kalemlerine bakıldığında birçoğunun Çukurova Bölgesi’nden temin edilebileceğine dikkat çekerek, "Her iki ülkede de Adana iş çevresinin yapacağı daha çok iş var, görüşmelerimizde bunun temellerini attık. Coğrafi yakınlık avantajımızı kullanıp, kentimizin ticaret ve sanayi yapısını iyi tanıtarak, 350 milyon nüfusluk Arap dünyasından daha fazla pay alabilmek için mücadele etmemiz gerekiyor. Bu çerçevede iki ülkenin iş adamlarını Adana’ya davet ettik. Bazı programlarla onları Adana’da misafir edeceğiz. Zaman zaman da sektörel gruplarla bizler bu ülkelerde temaslarda bulunacağız. Ön görüşmelerden olumlu sonuçlarla döndüğümüz için mutluyuz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 12:51:45
Güncelleme :29 Mart 2005 Salı 13:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?