4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Sürücülere ESOB'tan uyarı!

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, okulların hafta sonu kapanacak olması ve sıcakların da artmasıyla birlikte tatil için yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulundu.

Barışık, yaptığı açıklamada, tatil mevsiminin başlamasıyla, karayollarındaki araç trafiğinin yoğunlaştığını, 40 dereceyi bulan aşırı sıcaklarla birlikte, sinir ve stresin de artmasıyla araç sürücülerinin dikkatinin dağıldığını ve reflekslerinin zayıflaması sonucu trafik kazalarının arttığına dikkat çekti.

Sürücülerin, mümkün olduğu kadar havanın serin olduğu sabah ve akşam saatlerinde yola çıkmalarını tavsiye eden Barışık, "Aşırı sıcak havalarda, özellikle de 11.00-15.00 saatleri arasında, uykusuz, yorgun ve alkollü olarak trafiğe çıkılmamalıdır. Trafiğe çıkmadan önce de açık renkli, hafif pamuklu giysiler giyilmeli, aşırı yemek yememeli, yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, sıvı kaybını önlemek için de bol bol su içmelidir. Klimalı araçlarda mutlak klimalar açılmalı, klimasız araçlarda ise camlar açık tutulmalı. Uzun yolda kaliteli ve güneş ışığını iyi filtre edebilen güneş gözlükleri kullanılmalı, sık sık mola verilip, hem kendimizi hem de araçlarımızı dinlendirmeliyiz" dedi.

Sıcak ve stresin, insanda fiziksel ve ruhsal dengenin bozulmasına neden olup algılamayı zorlaştırdığını ve dikkatsizlik sonucu da kazaların oluştuğuna işaret eden Barışık, şu uyarılarda bulundu:

"Erimiş asfalt, kış aylarındaki buzlanma kadar tehlikelidir. Bu nedenle sürücüler erimiş asfalt üzerinde aşırı hız ve ani fren yapmamalıdır. Araç bakımı yapılmadan yola çıkılmamalı, sıcak hava nedeniyle lastiklerde oluşacak gevşeme kontrol edilmeli, kabak lastiklerle de yola çıkılmamalıdır. Sürücü, aracını teknik özelliklerine, yol, görüş ve trafik durumuna göre ayarlamalı, kesinlikle de hatalı sollama yapmamalı, gideceği yere çok önemli değilse, biraz da gecikmeli gitmeyi düşünmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 18:10:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?