2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Süt ürünlerinde fiyat artışı!

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, pirinç ve etten sonra süt ürünlerinde de fiyat artışı yaşandığını söyledi.

Halis, yaptığı açıklamada, pirinç ve ette olduğu gibi süt mamüllerinde de kaos yaratılarak fiyat artışının yapılmak istendiğini ifade etti.

Halis, bundan bir ay önce üreticinin 40 YKr'ye sattığı sütün 55 YKr'ye kadar yükseldiğini belirterek, "Süt ve süt mamüllerinde de bir fiyat artışı başladı. Üstelik üreticinin sattığı süt fiyatı ile tüketicinin aldığı süt fiyatı arasında çok fark var. Üretici sütü şimdi 55 YKr'ye satarken vatandaş sütü 1 YTL'den almakta. Bir ay önce 70 YKr'den alınan süt şimdi 1 YTL'ye kadar çıktı" dedi.

Süt ürünlerinden olan yoğurt fiyatlarının da bir hayli arttığını ifade eden Halis, bir ay önce 1.5 YTL'den satılan yoğurdun marketlerde şimdi 2.5 YTL'den satıldığını söyledi.
Fiyat artışının, her sektörde olduğu gibi tarım sektörünün de birtakım holdinglerin eline geçmeye başlamasından kaynaklandığına dikkat çeken Halis, şunları söyledi: "Dev firmalar, süt ve süt ürünlerini, siyah eti kendi marketlerinde, tekellerinde tutmaya çalışıyor. Devlet bunlara çok geniş imkanlar veriyor. Bu, köyde hayvancılık yapan vatandaşları yok etti. Süt ve süt ürünleri büyük şirketlerin eline düştü. Köylü ürünlerini satamamaya başladı. Köyden kente göç başladı. Çiftçilik gittikçe küçülerek yok oldu. Münferit olarak bazı yerlerde kooperatif kurularak hayvancılık ayakta tutulmaya çalışılıyor ama nafile."

Piyasa dev şirketlerin eline geçtiği için vatandaş düşünülmeden sürekli fiyat artışına gidildiğini anlatan Halis, çözümün çiftçinin desteklenerek ayağa kaldırılmasında olduğunu sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 12:05:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?