4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tamgalar kitap oldu

Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Karayandı'nın, tamga (imza, işaret) kültürünü yaşatmak amacıyla hazırladığı "Kayıp Tamga" isimli kitabı yayımlandı.

Kendisi de Kırım kökenli olan Adana Devlet Hastanesi'nde görevli Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Karayandı, Kırım Türkleri tarafından ilk olarak hayvanların üzerinde, daha sonra mezar taşlarında kullanılan tamgayı her yönüyle araştırarak, bu kültürü kitap haline getirdi.

1860 sonrası Adana'nın Ceyhan ilçesine yerleştirilen Kırım Türkleri'nin, tamga kültürünü burada da yaşattığını, buradaki birçok mezar taşında tamga bulunduğunu ifade eden Karayandı, "Ceyhan, Kırım Türkleri tarafından kurulmuş. Biz Ceyhan bölgesini dolaştık, tamgaları tespit ettik, daha sonra Kırım'daki tamgalarla karşılaştırdık. Ve bu tamgalardan kim hangi aileden, Kırım'ın hangi bölgesinden buralara göç etmiş, bunlara ulaştık" dedi.

Tamga kültürünün gelecek kuşaklara anlatılması ve bu kültüre sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Karayandı, "Ceyhan'da, mezar taşlarının üzerindeki tamgalar, sahipsizlikten yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunlara mutlaka sahip çıkılmalı" diye konuştu.

Bu kitabı hazırlamaktaki amaçlarının tamga kültürünü yaşatmak olduğunu belirten Karayandı, bin adet bastırdıkları "Kayıp Tamga" isimli kitaptan araştırmacılara, derneklere, üniversitelere, kütüphanelere ve birçok kuruma ücretsiz olarak gönderdiklerini kaydetti

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 10:28:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?