4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tanju Çolak üniversitelilerle buluştu

Milli Futbolcu Tanju Çolak, bir gazoz ve yaş pasta transfer bedeli ile başladığı futbol hayatında çok sayıda şampiyonluk tattığını altın ayakkabıya sahip tek Türk futbolcu olduğunu söyleyerek, "Dünya yeniden gelsem yine futbolcu olurdum. Ama üniversite okumadığım için pişmanım" dedi.

Çolak, Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından Mithat Özsam Amfi'sinde düzenlenen "Milli sporcu Tanju Çolak'ın futbol deneyimleri" adlı söyleşiye katılarak üniversiteli öğrencilerle bir araya geldi. Çolak söyleşi öncesi öğrencilere kendini tanıttı. Çolak, 10 Kasım 1963'te Samsun'da dünyaya geldiğini, ve 10 yaşında futbola başladığını daha sonra bir gazoz ve yaş pastaya Samsun Yolspor'a transfer olarak amatör futbol yaşamına başladığını daha sonra genç milli takıma çağrıldığını ardından Beşiktaş, Trabzonspor ve Samsunspor'dan transfer teklifi aldığını belirtti.

Çolak, 16 yaşında olduğu için Samsunspor'u tercih ederek 1981 yılından itibaren Samsunspor formasını giymeye başladığını ifade ederek, "Samsunspor formasıyla 84-85 ve 85-86 sezonlarında gol kralı oldum. Samsunspor'da 6 yıl futbol oynadıktan sonra, 1987 yılında da Galatasaray'a transfer oldum. Burada 4 yıl oynadıktan sonra Fenerbahçe'ye transfer oldum. 3 sezon Fenerbahçe'de futbol oynadıktan sonra, 3 ay da İstanbulspor'da futbol oynayarak futbol hayatıma son verdim" dedi.

Tüm zamanların Türkiye 1. Ligi'nde en çok gol atan oyuncusu unvanını Metin Oktay'ın elinden alan ve 240 golle halen bu rekorun sahibi olan Çolak şunları kaydetti:

"Galatasaray'da 1987-88 sezonunda tam 39 gol atarak Avrupa Gol Krallığı'nı kazandım ve France Football Dergisi'nin düzenlediği Altın Ayakkabı ödülünü alan ilk Türk oldum. Şuanda da bu unvana erişmiş Türk futbolcusu yok. 1991-92 sezonunda Fenerbahçe'ye transfer oldum. Fenerbahçe'de de bir gol krallığı elde ettim."

Ceza alanı içine inanılmaz bir gol sezgisine sahip olduğunu, kafa vuruşlarında büyük isabet sağladığını, Türkiye'nin en iyi röveşata yapan futbolcularından biri olduğunu bu tür sayısız gollere imza attığını, aynı zamanda frikik ve penaltı uzmanı olduğunu vurgulayan Çolak, Türkiye liginde artık böyle güzel gollerin görülmediğini kaydetti.

Çolak, kendisinin bu kadar güzel goller atmasının tek sebebini, dönemin Almanya Milli Takımı ve Bayern Münih'in golcüsü Gerd Müller'in kasetlerini izleyerek antrenman dışında yaptığı çalışmalara bağlayarak, "Dünyada örnek aldığım tek futbolcu Müller'di. Bu nedenle bu kadar usta vuruşlar yaparak goller atıyordum. Avrupa Gol Kralı olarak altın ayakkabı kazandığımda da ödülü Müller'in elinden almak istediğimi söyledim ve aldım" diye konuştu.

Çolak, futbol hayatı boyunca attığı 240 golün görüntülerini bulmakta zorlandığını o zamanın maçları naklen yayınlayan TRT'den gollerinin görüntüsünü alamadığını belirterek, "Attığım gollerin sadece 30 tanesini rica minnet alabildim. Bürokrasi nedeniyle bu görüntüleri alamıyorum. Kendi gollerimin görüntüsü bana verilmiyor" dedi.

Çolak, daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bir kişinin ünlü bir futbolcu oldunuz ama hayatınızda yapamadığınız şey var mı? sorusuna şu yanıtı verdi:
"Ben futbolcu olduğum için ömrümün çoğu kısmı yurt dışında geçti. 16 Yaşında üniversite sınavına gireceğimiz gün ben Romanya'ya gitmek zorunda kaldım. O gün seçim yapmam istendi. Ya futbol ya okul dediler. O zaman futbolu seçtim. Ancak içimde üniversite okuyamamanın ezikliğini hep yaşadım. Futbolu çok seviyorum dünyaya yeniden gelsem futbolcu olurum. Ama üniversite de okumak isterdim. Ben Samsun'da köyümüzde çok karpuz kavun çapaladım. Babam beni lisedeyken Almanya'ya gitmemiz kolay olsun diye yabancı dil olarak Almanca seçtirdi. Bunun da çok ezikliğini yaşadım. Gittiğimiz her yerde İngilizce konuşulduğu için hep yanımızda bir kişi taşımak zorunda kaldık."

Okul yönetimi söyleşiden sonra Çolak'a çiçek ve plaket verdi. Çolak, plaketi altın ayakkabının yanına koyacağını söyledi. Hediyelerden sonra Çolak'ı görmeye gelen ilköğretim okulu öğrencileri, Çolak'tan imza aldı. Üniversite öğrencileri de Tanju Çolak'la fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 17:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mne IP: 85.99.83.xxx Tarih : 30.04.2009 10:20:46

Bank  asya  1.  lig  takımlardan  adanaspor.a  kalici  gelir konusunda destek verilyor