4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tarihi caminin restorasyonu bitti

Adana'nın Kozan ilçesindeki tarihi Küçük Cami restore edildi.

1530 yılında inşa edilen ve 1920 yılında Fransız işgalci güçlerince tahrip edilen, sonrasında vatandaşlarca onarılarak ibadete açılan, ancak çıkan yangında zarar gören tarihi Küçük Cami'nin restorasyonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tamamlandı.

88 yıl boyunca Küçük Cami’ye ait kitabe hemen yanındaki Çamurdan ailesine ait ahşap yapıdan çıkarılarak caminin giriş kapısının üzerine yerleştirildi.
Mahmutlu Mahallesi Çamurdan Sokak’taki caminin restorasyonunda, sonradan yapılan lojman, çeşme ve namaz kılınan yerleri yıkılarak yerine yeni ve en uygun tarihi görünüm veren şekli yapıldı. Caminin 600 yıllık bir geçişme sahip olan kubbe bölümüne ve diğer bölümlere dokunulmazken minare tarihi yapısını korudu.

Yapılan restorasyon çalışmaları ile Kozan’ın eski kimliği ve yeni çağdaş görünümü ile daha güzel bir kent olacağını kaydeden Belediye Başkan Kazım Özgan, eski Kozan bölgesinde değişimin her gecen gün artarak devam ettiğini söyledi.

Kozan’ın tarihi ve kimliğinin burada yatmakta olduğunu belirten Özgan, bölgenin yaşatılıp gelecek kuşaklara mutlaka aktarılması gerektiğini vurguladı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 14:26:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?