2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Tarihi eseri getiren kazanıyor

Evinde, çevresinde veya tarlasında tarihi eser bulup yetkililere teslim eden vatandaşlara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihi eserin değeri kadar ödeme yaptığı için hem vatandaş hem de devlet kazanıyor.

Adana'da geçen yıl 38 kişi müzeye 600 tarihi eser getirirken, bu yılın ilk 5 ayında 34 kişi müzeye bin 150 tarihi eser teslim etti.

Adana Müze Müdürü Kazım Tosun, yaptığı açıklamada, tarihi eserlerin, ülkenin en önemli kültür varlıkları olduğunu belirterek, bu bilinci aşılamak için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. Tosun, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 1970'li yıllarda çıktığını, ancak vatandaş kanunu bilmediği için aradan geçen 38 yılda tarihi eseri müzelere teslim etmeyip satma yoluna gittiğini, ancak son 2 yılda tarihi eser bulanların müzeleri tercih ettiğini ifade etti.

Kanun kapsamında, tarihi eser bulanlara eser değerinin yüzde 100'ünün ödendiğini, eseri görenlerin ihbarı üzerine tarihi eserin devletin eline geçmesi durumunda ise eserin yüzde 40'ı oranında ödeme yapıldığını belirten Tosun, "Milli servet olan tarihi eserleri herkesin korumasını istiyoruz. Bu kapsamda vatandaşların müzelere güvenmesi ve çekinmeden buldukları eserleri getirmeleri, gördüklerini de bildirmeleri gerekir" dedi.

Tarihi eserleri kaçırıp suçlu olmaktansa, değerinin tamamını alarak milli servete de katkıda bulunulabileceğine dikkat çeken Tosun, vatandaşlara çağrıda bulunarak, şunları kaydetti:

"Kaçakçılar, rant elde edecekleri için elinde tarihi eser bulunan vatandaşları, 'Devlete gitmeyin, size ceza verirler' diyerek kandırıyor. Vatandaşların çoğu 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, tarihi eserleri bulup müzelere getirenlere eserin değerinin yüzde 100'ünün verildiğini, görüp kendilerine haber verenlere ise yüzde 40'ının ikramiye olarak ödendiğini ne yazık ki bilmiyor. Ancak son yıllarda vatandaş bu konuda biraz bilgilendi. Tarihi eserlerin yoğunlukta olduğu
bölgelere giderek burada vatandaşları bilgilendirdik. Tarihi eser getiren vatandaşlara devletin anında ödeme yaptığını anlattık."

Yaptıkları çalışmalar neticesinde, 2007 yılında müzelerin önemini kavrayan 38 kişinin müzelere 600 tarihi eser teslim ettiğini, eserler karşılığında bu kişilere 4 bin 600 YTL ödeme yapıldığını ifade eden Tosun, "Bu yılın ilk 5 ayında ise 34 vatandaş bin 150 tarihi eser getirdi. Bu yıl vatandaşın getirdiği tarihi eser sayısı ilk 5 ayda 1 yıllık rakamı geçti. Bunların değer tespiti yapıldıktan sonra vatandaşa ödeme yapılacak. Geçen yıl verilen para az gibi görünebilir, ancak bu eserler genellikle sikke
gibi küçük parçalar olduğu için karşılığında da çok fazla para verilmedi. Ancak büyük tarihi eser getiren vatandaşlara da getirdiği eserin değerinde ödeme yapılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Vatandaşlar kesinlikle kaçakçıların ağına düşerek kendini zor durumda bırakmasın. Devlet vatandaşın yanında" şeklinde konuştu.

Tosun, müzelerde sergilenen eserlerin önemli bölümünün vatandaşlardan temin edildiğini de vurguladı. Tosun ayrıca, M.Ö. 800'lü yıllara dayanan ve çok nadir olan "Arabalı Tanrı Tarhunda" heykelinin ise Yüreğir ilçesinde bir tarlada 2 köylü tarafından bulunduğunu, köylülerin bu eserden elde ettikleri gelirle kendilerine araba aldıklarını da sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 11:30:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?