3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Tarihi eserler tahrip ediliyor

Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı Şar köyünde Roma döneminden kalma tarihi amfi tiyatroda hayvanlar otlatılıyor.

Tufanbeyli ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Şar köyünde bulunan tarihi eserler, bakımsızlıktan tahrip ediliyor. Köydeki Roma dönemine ait tarihi amfi tiyatro da tahrip edilen tarihi eserlerin başında geliyor. Seyirci bölümünün bir kısmı toprak altında kalan tarihi tiyatronun sahnesine ise yıllar önce bir köylü tarafından ev yaptırıldı.

Tarihi tiyatronun görünen yerlerinde ise köylüler hayvanlarını otlatıyor. Bakımsızlıktan yok olmakla karşı karşıya kalan tarihi tiyatro, adeta kaderine terk edilmiş durumda. Hayvanlarını otlatan çobanlar ise tarihi tiyatronun içerisinde ateş yakıp taşlara zarar veriyor.

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık, yaptığı açıklamada, köylülerin tarihi eserlere zarar vermemesi için bir bekçiyi köyde görevlendirdiklerini ancak köyde dağınık halde bulunan tarihi eserlerin hepsini birden kontrol edemediğini belirterek, "Bekçiden çok köylünün tarihi eserleri sahiplenip onları koruması gerekiyor. Çoğu köylü bilinçsiz olduğu için tarihi eserlere istemeden zarar veriyor. Şar gibi tarihi köylerde mutlaka kazı yapılmalı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 11:28:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?