4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tarihi konak çürümeye terk edildi

Adana'da, Milli Mücadele'de askeri karargah olarak kullanılan Şeyh Cemil Nardalı Konağı restore edilmeyi bekliyor.

Şeyh Cemil Nardalı tarafından yaptırılan ve Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan 3 katlı cumbalı tarihi konak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nce bahçesindeki ağaçlarla birlikte 1993 yılında koruma altına alındı.

Şeyh Cemil Nardalı'nın torunu Can Gülez, konağın cephanelik, erzak deposu ve karargah olarak kullanıldığını, Atatürk'ün de Adana'ya geldiğinde bu konakta ağırlandığını söyledi. Konağın restore ettirilmemesi sonucu çürümeye başladığını belirten Gülez, "Konak kaderiyle baş başa bırakıldı. Çabalarımız sonucu konak kamulaştırıldı ve koruma altına alındı. Ancak bakımsızlıktan yıkılacak durama gelen konakta, restorasyon çalışmalarına bir türlü başlanmadı" dedi.

Bu arada, Gülez'in ziyaret edip destek istediği Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, Adana'nın tarihi dokusu ve geçmişiyle ilgili derin izler bulunan Şeyh Cemil Nardalı Konağı'nın sahipsiz bırakılmasına gönüllerinin razı olmayacağını söyledi. Barışık, "Büyük Atatürk'ün Adana ziyaretinde konakladığı bu yapı, layık olduğu konuma mutlak getirilmelidir. Hatta, torunlarınca talep edildiği gibi askeri müze olarak değerlendirilmesi yerinde olacaktır. Bu konuda, Nardalı Ailesi'nin
sonuna kadar yanındayız. Yetkilileri de, duyarlı davranmaya ve tarihi konağın bir an evvel restore edilmesi için gerekeni yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 10:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?