4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tarihi Konak kültür merkezi olacak

Tarihi Ramazanoğlu Konağı’nın, Çukurova Üniversitesi'nin halka açık kültür merkezi olarak faaliyete geçeceği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu, yaptığı açıklamada, konağın, 500 yılı aşkın geçmişiyle, sadece Adana’nın değil, dünyanın da en eski sivil mimarlık örneği eserlerinden birisi olduğunu belirtti.

Ramazanoğlu Konağı'nın, Anadolu’daki Beylikler döneminden günümüze sağlam olarak ulaşan Beylik Sarayı olması nedeniyle, dünya kültür tarihi açısından da önem taşıdığını kaydeden Ramazanoğlu, "Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan IV. Murat burada misafir edilmişti. Çünkü devlet başkanlarının sarayda ağırlanması geleneği vardır. Büyük şair Ziya Paşa, Adana’daki Valiliği süresince buradaki kabul salonunu kullanmıştır" dedi.

16. yüzyılın başlarından itibaren şehrin ortasındaki bu güzide eserin üniversiteye kazandırılarak kültür merkezi haline getirilmesinin son derece sevindirici olduğunu belirten Ramazanoğlu, restorasyonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl tamamlanan eserin, Çukurova Üniversitesi tarafından, üniversitenin halka açık kültür merkezi haline getirilmesi için çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 15:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?