2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Tarihi Medrese Kültür Merkezi olacak

Adana'daki Ramazanoğlu Halil Bey Medresesi'nin, yapılacak çalışmayla Türk İslam Sanatları Kültür Merkezi'ne dönüştürülmesi planlanıyor.

Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1513 yılında yapımı başlatılan Ulu Cami ve Medresesi, 1541 yılında Halil Bey'in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açıldı. Cami; Selçuklu, Memlük ve Osmanlı mimari özelliklerini taşırken caminin doğusunda yer alan medresede ise son derece sanatsal bir şekilde kullanılan bitki motifleri ve çiniler göze çarpıyor.

Ramazanoğlu Halil Bey Medresesi'nin Adana Müftülüğü bünyesinde Türk İslam Sanatları Kültür Merkezi'ne dönüştürülmesi için çalışmalara başlandı.
Hattat Mehmet Çevik de bu medresede çalışmalarını sürdürüyor. Hat tekniğiyle hazırlanan ve Allah'ın güzel isimleri anlamına gelen "Esma-Ül Hüsna" adında bir kitap çalışması olan Hattat Mehmet Çevik, projenin hayata geçirilebilmesi için gönüllü olarak girişimlerde bulunuyor.

Ramazanoğlu Halil Bey Medresesi'nde tezhip, hat, minyatür, tesbih ve ebru sanatıyla ilgili eğitimlerin verilmesinin planlandığını belirten Çevik, burada, tasavvuf musikisi konserlerinin verilmesinin düşünüldüğünü kaydetti.

Medresedeki odasında çalışmalarını yürüten Çevik, Allah'ın 99 isminin yer aldığı "Esma-Ül Hüsna" adlı kitabıyla ilgili de bilgi verdi. Yargı Yayınevi'nden çıkan kitabın Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandığını belirten Çevik, "Hat tekniğini kullanarak yazdığım kitabı, daha sonra CD ortamına da aktarmaya karar verdim. Bu çalışmaya da Tasavvuf Musikisi sanatçısı Engin Noyan katkıda bulundu. Kitabın hazırlanma aşamasında çekilen görüntüler, Noyan'ın seslendirdiği eserlerle desteklendi" dedi.
Hat sanatına 1978 yılında ilgi duyan Mehmet Çevik, bu tarihte üstat Hattat Hamid'den icazetli Hattat Ahmet Fatih Andı'nın yanında eğitim aldığını kaydetti.

 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 10:01:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?