3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Tarihi mirasa büyük saygısızlık

Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı Şar köyünde Bizans döneminden kalma tarihi kilisenin duvarlarına bir kişi sevgilisine olan duygularını yazdı.

Tufanbeyli ilçesine 20 kilometre uzaklıkta olan ve ayakta kalan çok sayıda tarihi eseri ile dikkat çeken Şar köyünde tarihi eserler vatandaşlar tarafından hor kullanılıyor. Eski Kapadokya sınırları içinde yer alan bu merkez Hitit, Roma, Bizans ve Ermeni çağı kalıntıları ile dolu.

Hititlerin dini merkezlerinin ikincisi olan, 'Kilikya Komanası' olarak anılan Şar köyünde, Hitit kralları dini ayinlere katılırlardı. Bizanslılardan kalma kubbesi yıldırım düşmesiyle yıkılan ve yörede 'Kırık Kilise' olarak anılan bu tapınağın ayakta kalan tek bölümü apsis kısmına ait 5 metre yükseklikteki duvar. Bu binaya ait yerdeki taş bloklar üzerinde çeşitli geometrik motifler ile biri üzerinde bir haç şekli görülür. Her geçen yıl yok olmaya yüz tutan kilise çobanların uğrak yeri, hayvanların konakladığı yer olmaktan kurtulamıyor. Kilise son olarak da bir aşığın gazabına uğradı. İbrahim adında bir kişi sevgilisine olan aşkını göstermek için kilisenin duvarlarına sprey boya ile aşkını dile getirdi.

Tarihi kilise bu haliyle ilginç bir görüntü oluşturdu. Yazı yazılmasının üzerinden yaklaşık 3 ay gibi bir süre geçti ancak yazılar hala silinmedi. Köye gelen turistler şaşkın bakışlarla yazıya bir anlam veremiyor.

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık, yazıyı kimin yaptığının belli olmadığını, ancak bu olaydan sonra tarihi yerlerin koruması ve gözetilmesi için bir kişiyi görevlendirdiklerini söyledi. Arık, yazının muhtemelen gündüz yazıldığını, bu tip olaylara müdahale etmek için elemanın etkili olacağını belirterek, "Vatandaşlar tarihi eserlere karşı bilinçsiz davranıyor. Son dönemlerde gençlerin siyasi dönemde yaygın olan bir şeklide duygusunu ifşa etmek istiyor. Ama tarihe zarar veriyor, bunun farkında değil. Tarih bize emanet bizim iyi bakmamız lazım. En ufak bir zarar vermeden gelecek nesillere teslim etmek gerekir. Herkese görev düşüyor" dedi.

Gelecekte tarihi değerlerin hak ettiği değeri bulacağını, Adana'da onlarca yerleşim alanı olduğunu, gelecek kuşaklara taşınması için sorumluluk gerektiğini vurgulayan Arık, bunun köylülerin kendi değeri olduğunu ve ileride gelir getireceğini, işlendikçe turizmden payını alacağını bu nedenle iyi korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 11:26:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?