3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Tarihi taş köprü ışıklandırıldı

Adana'nın simgeleri arasında bulunan ve dünyanın en eski köprülerinden biri olan Taşköprü'nün kemerleri ışıklandırıldı. 

Roma dönemi eseri olan ve Seyhan Nehri üzerinde bulunan Taşköprü'nün, M.S. 384 yılında Mimar Auxentus tarafından yaptırıldığı biliniyor. Dünyanın şehir içi trafikte kullanılan en eski köprüsü olma özelliğini taşıyan Taşköprü'nün, batı ucunda Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük camisi Sabancı Merkez Camisi, doğu ucunda ise HiltonSA Oteli bulunuyor. Orijinali 21 gözlü olan köprü, Seyhan Nehri'nin ıslahı sırasında 7 gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet veriyor. Osmanlı döneminde birkaç kez onarılan Taşköprü, günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. 2006 yılı başlarında başlayan ve 2007 yılı başlarında sona eren restorasyon çalışmaları sonrası köprü araç trafiğine kapatılırken, sadece yayaların hizmetine sunuldu. 

Adana şehir merkezinde batı (Seyhan) ve doğu (Yüreğir) yakalarını birleştiren tarihi Taşköprü'nün kemerlerine gece de tüm ihtişamıyla fark edilebilmesi için ışıklandırma yapıldı. Köprünün kemerlerine 250 vatlık projektörler takıldı. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Siemens firmasının sponsorluğunda gerçekleştirdiği ışıklandırmada yapıya toplam 60 projektör yerleştirildi. 80 bin YTL'ye mal olan çalışmayla köprü, akşamları güzel bir görünüme kavuşuyor. 

Köprünün üst tarafının da ışıklandırılacağı, yol üstü ışıklandırmasının ardından Büyükşehir Belediyesi'nin ileriye dönük olarak Taşköprü'nün iki ucunda meydan çalışması yapacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 13:21:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?