3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Tarım 2008 Fuarı yarın açılıyor

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Çukurova'nın tarımsal üretimdeki öneminin son yıllarda yeniden yükselme trendine girdiğini belirtirken, sektörü yarın TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayacak Adana Tarım 2008 ve Sera-Bahçe 2008 fuarlarında buluşmaya davet etti.

Tarım sektörünün Cumhuriyet'in kuruluşundan 1980 yılına kadar Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirten Baş, Cumhuriyetle birlikte ortaya konulan öz kaynaklara dayalı kalkınma ve sanayileşme stratejisinde tarıma öteki sektörlerden ayrı bir önem ve öncelik verilmesiyle sektörün ihracata, istihdama ve yurt içi gayri safi hasılaya önemli katkılarda bulunduğunu hatırlattı.

1980'den sonra uygulanan dışa bağımlı liberalleşme ve serbest piyasa ekonomisi modellerinin ise sanayi, hizmet, inşaat gibi sektörlerin gelişmesine, tarım sektörünün ise gerilemesine neden olduğunu kaydeden Baş, "Nitekim tarım sektörünün 1980'de yüzde 26 olan gayri safi yurt içi hasılaya katkısı 1999'da yüzde 15.8'e, 1980'de yüzde 57 olan ihracata katkısı 1999'da yüzde 16.7'ye, 1980'de yüzde 62,5 olan istihdama katkısı ise 1999'da yüzde 47'ye düşmüştür" dedi.

Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerinde Türkiye'yi zorlayacak en önemli konunun tarım sektörünün durumu olacağını belirten Baş, "Tarım sektörü geliştirilmeden, tarımsal ürünlerde verimlilik artırılmadan, maliyetler düşürülmeden, Türk çiftçisi Avrupalı çiftçilerle eşit koşullarda rekabet etme şansı bulmadan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girebilme şansı son derece zayıf olacaktır" diye konuştu.

Günümüzde tarımda yer alan başlıca sorunları; "Türk miras hukukunun, tarım arazilerinin parçalanarak küçülmesine, verimliliklerinin azalmasına, dolayısıyla işletme büyüklüklerinin gerilemesine neden olması; gübre, ilaç, tohumluk, tarım makineleri, mazot gibi temel üretim girdilerindeki anormal fiyat artışlarının çiftçilerin karlarını azaltması; devlet desteğinin giderek küçülmesi ve üretim planlaması yapılamaması" olarak sıralayan Şaban Baş, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Türkiye'de hiç vakit yitirilmeden miras kanunu değiştirilerek sistemli bir toprak ve arazi toplulaştırılmasına gidilmeli, işletme büyüklükleri artırılmalıdır. Tarımsal ürün girdilerinin fiyatlarındaki aşırı artışlar önlenerek Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince çiftçilere ucuz kredi sağlanmalı, doğrudan gelir desteği yerine mazotta olduğu gibi temel girdilere destek verilmelidir. Modern tarım teknolojilerinin yaygınlaşması konusundaki çabalar arttırılmalı, çiftçiler örgütlenmesi
sağlanmalıdır. Türkiye'nin tarımsal ürün deseni hazırlanmalı, üretim planlaması yapılarak yıllık iniş çıkışlar önlenmelidir."

Türk tarım sektörünün modernizasyonu yolunda büyük bir adım atılmasına destek olmayı amaçlayan Adana Tarım 2008 ve Sera-Bahçe 2008 fuarlarının, 5-9 Kasım tarihleri arasında 13 ülkeden 222 firma ve firma temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirileceğini kaydeden ATO Başkanı Şaban Baş, bu fuarlarda sergilenen son tekniklerin bölge çiftçileri tarafından uygulanmaya başlanmasıyla Çukurova çiftçisinin dünyayla rekabet edebilir konuma geleceğini savundu.

Baş, Tarım Fuarı'nın, tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm imalatçıları sektöre ait kurum, kuruluş ve işletmeleri çiftçilerle bir araya getirmeyi, imalatçıların en son sistem ve teknolojiyle ürettikleri makinelerini ve imalatlarını sergilemeleri için uygun zemin hazırlamayı, böylelikle Türk üreticisinin dünya pazarlarına açılımını sağlamayı hedeflediğini bildirdi.

ATO önderliğinde 2003 yılında başlayan fuarcılık faaliyetlerinin birbiri ardına faaliyete geçirilmesiyle kentin ekonomik bakımdan önemli bir potansiyel yakaladığını söyleyen Baş, fuarcılığın tarım ile sanayi arasında sıkışan Adana ekonomisinde, gerek ürünlerin tanıtılması gerekse yeni açılımların yakalanması bakımından büyük bir boşluğun kapanmasını sağladığını kaydetti.

Baş, "Tarım Fuarı Adana için son derece önemli bir şans durumundadır. Ekonomimizde tarım ve tarıma dayalı sanayinin payı oldukça yüksek olduğundan üretimin artırılmasına yönelik teknolojiler ve yöntemler bu fuarda kapsamlı bir şekilde yer alacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 14:10:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?