2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Tarım alanları sular altında

Adana'da etkili olan yağış, merkez ilçe Yüreğir'e bağlı Karslı, Vayvaylı, Gökvelioğlu ve Çatalpınar köylerindeki tarım alanlarını sular altında bıraktı.

Adana'da 4 gündür devam eden ve saatte metrekareye 29 kilogram düşen yağmur hayatı olumsuz etkilerken, yağışlardan en çok etkilenen tarım arazileri tamamen sular altında kalan çiftçiler oldu. Cuma günü akşam başlayan ve aralıklarla devam eden yağmur nedeniyle merkez ilçe Yüreğir'in Karslı, Vayvaylı, Gökvelioğul ve Çatalpınar köylerindeki tarım alanları sular altında kaldı.

Bir hafta önce ekilen buğday, hasat döneminde olan marul ve ikinci ürün mısır sular altında kaldı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, çiftçinin 2 yıldır kuraklıkla boğuştuğunu, ancak bu yılda 4 gündür yağan aşırı yağmur nedeniyle çok büyük zarara uğradığını belirterek, "Yüreğir'in 4 köyünde, aşırı yağan yağmur nedeniyle dağdan gelen sularla birlikte ovada bulunan tarım arazileri tamamen sular altında kaldı. Çiftçinin henüz bir hafta önce ektiği buğday tamamen sular altında. Bu buğdaydan artık hayır beklemek yanlış olur. Suların ne zaman çekileceği ise belli değil. Ayrıca meteorolojiye göre yağmur çarşambaya kadar sürecek. Bu nedenle çiftçi buğdayı ektiği gün kaybetti. Tarım arazileri tamamen göl olmuş. Buğdayın yanı sıra hasat döneminde olan marul ve ikinci ürün mısır da sular altında kaldı. Bunların da hasat edilmesi artık çok zor" dedi.

Halis, devletin bu duruma el atması ve çiftçinin yağmurdan dolayı zararının tespit edilerek ödenmesi gerektiğini, aksi taktirde ekonominin can damarı olan çiftçinin üretim yapmasının çor zor olduğunu söyledi.

Karslı köyünden çiftçi Metin Yener ise, bir hafta önce ektiği buğdayın sulan altında kaldığını belirterek, "Köyde 4 gündür sürekli yağmur yağıyor. Dün de çok şiddetli bir yağmur yağdı. Şiddetli yağmurla birlikte bütün arazilerimiz su altında kaldı. Ektiğimiz buğdayımız tamamen yok oldu. Suların ne zaman çekileceği ise belli değil. Biz devletimize vergimizi veriyoruz. Devletimiz bu konuda bize yardımcı olsun. Bu bir afet durumudur. Biz yardımcı olsunlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 17:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?