4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tarım işçilerine çifte darbe!

Güneydoğu'dan Çukurova'nın bereketli topraklarına çalışmaya gelen ve yılın 11 ayını gurbette geçiren tarım işçileri, aşırı yağmur nedeniyle bu yıl ekmek parası kazanamaz hale geldi.

Adana'da yaklaşık bir haftadır etkisini sürdüren yağmur, Çukurova'da tarım alanlarını olduğu gibi tarım işçilerini de olumsuz etkiledi. Özellikle Seyhan ve Aslantaş Barajı'nın doluluk oranının yüzde 100'e ulaşması ve baraj kapaklarının açılmasıyla meydana gelen taşkınlar, tarım arazilerinin sular altında kalmasına neden oldu.

Tarlaların su içinde olması nedeniyle çapa gerektiren ürünlerde çapa yapılmazken, patates ve soğanda hasadın gecikmesi bir taraftan ürünleri çürüttü, bir taraftan da tarım işçilerini ekmek parasından etti.

Aşırı yağışlar nedeniyle hububat hasadı, yer fıstığı ekimi ve karpuzun ilk hasadı gerçekleştirilemiyor. Üreticiler bu durumdan ciddi zarar görürken, üç kuruş ekmek parası için Çukurova'yı mesken tutan tarım işçileri de hayal kırıklığı yaşıyor. Hem çalışacakları tarlalar hem de kaldıkları çadırlar sular altında kalan tarım işçileri, çifte darbenin şokunu atlatmaya çalışıyor.

7 çocuğuyla birlikte Şanlıurfa'dan tarlalarda çalışmak için 3 ay önce Adana'ya geldiğini anlatan Mehmet Demir (45), iklim şartları nedeniyle geldiği 3 aydan bu yana 2 gün çalışıp 5 gün yattığını, eve ekmek götürmekte zorlandığını söyledi.
Her yıl nafakasını Çukurova'nın bereketli topraklarında çıkardığına dikkat çeken Demir, "Ailemle birlikte Esenler köyünde bir tarla başına yerleştim. Ancak geldiğimden bu yana sürekli yağmur yağdığı için ne dışarı çıkabiliyoruz ne de iş yapabiliyoruz. Son yağmurlarla birlikte çadırımız da sular altında kaldı. Para kazanmaya geldik ama elimizdeki paraları harcıyoruz. Çünkü herkesin tarlası su içinde, kimsenin bizi çalıştıracak ne gücü ne de tarlası var" dedi.

Mardin'den çalışmak için 6 çocuğunu ve eşini memleketinde bırakarak 2 ay önce Adana'ya gelip Yüreğir'in Yakapınar Mahallesi'ne yerleştiğini ve tarlalarda çalışmaya başladığını kaydeden Malik Güvel (40) de çalışacak tarla bulamadığını vurguladı.

Yakapınar'da 3 gün önce sel yaşandığını ve kaldığı çadırla birlikte bütün eşyasının sulara kapıldığını ifade eden Güvel, "Artık para kazanmayı bir tarafa bırak kendi canımızı kurtardığımıza seviniyoruz. Önceki yıllar geldiğimizde günlük 20 TL'ye iş buluyorduk. Ancak şimdi yağmurdan çalışacak tarla bulamıyoruz. Çadırım da sular altında kalınca Adana'ya gelip geceliği 7-8 TL'lik kötü çadırlarda kalmaya başladım. Böyle giderse aç kalacağız. Yağmur berekettir ama bu sene bize felaket getirdi" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 11:19:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?