4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tarım işçisi çocuklar sinemayla tanıştı

Birçoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Adana'ya göç etmiş ailelere mensup 200 çocuk, 16. Altın Koza Film Festivali kapsamında Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile tarladan alınarak getirildikleri sinema salonunda ilk kez film izlemenin heyecanını yaşadı.

Altın Koza, bu yıl ilk kez göçle Adana'ya gelen ve Çukurova'nın yazın 45 dereceye kadar ulaşan sıcağının altında çalışan çocukları tarladan alarak sinema ile buluşturdu. Çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Adana'ya göç ederek tarla kenarlarında çadırlarda çok kötü ortamlarda yaşama mücadelesi veren 200 çocuk, beyaz perdeyle tanıştı.

Tarladan Adana Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile alınan çocuklar, dev sinema salonlarında film izleyerek eğlenme imkanı buldu. Çocukların ilk kez bir sinema salonuna girmesinin heyecanı ise gözlerinden okundu.

Maddi durumları iyi olmadığı için sinemaya gelmediklerini, hatta okula bile gidemediklerini belirten çocuklar, "Ailemize yardımcı olmak için sürekli Türkiye'de gezip duruyoruz. Fındık zamanı Karadeniz, karpuz ve pamuk zamanı Adana'ya gelerek aile bütçesine yardımcı oluyoruz. Sürekli tarlada çalıştığımız için hiç sinemaya gitmeye fırsatımız olmamıştı. Ama sineme çok güzel bir şeymiş. Keşke babam zengin olsa ben tarlada çalışmasam ve her gün sinemaya gelsem" dediler.

Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Nurettin Çelmeoğlu da yaptığı açıklamada, festivalin en büyük amacının halkla bütünleşme olduğunu ifade ederek, "Festival boyunca halkın bütün katmanlarını sinema ile buluşturmak istedik. Bu çerçevede Adana'ya Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç ederek tarım arazilerinde çalışan çocukları da unutmadık" diye konuştu.

Çelmeoğlu, 14. Altın Koza Film Festivali'nde "Geleceğimizi tüketiyoruz, çocuklarımızı koruyalım" sloganıyla çocuk haklarına dikkat çekildiğini hatırlatarak, "Diğer yıllarda böyle bir bölüm olmasa da aynı hassasiyet devam etti. Bu yıl da aynı temayla yola devam ettik. Çünkü çocukların eğitimsiz bırakılması, küçük yaşta işgücü olarak kullanılması, terör mağduru olması insanlığın geleceğini tehlikeye atıyor. Bu nedenle çocukları sinema ile buluşturmak istedik" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin otobüsleri ile çocukların tek tek tarladan toplanarak sinemaya getirildiğine dikkat çeken Çelmeoğlu, "200 tarım işçisi çocuğumuz hayatlarında ilk kez sinema ile buluştu. Çocuklar sinemaya hayran kaldı" şeklinde konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 12:48:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?