4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tarım işçisi çocukların eğitim çilesi

TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM ÇİLESİ BİTMİYOR

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, hükümetlerin öncelikli görevinin eğitim hakkından mahrum kalmış çocuklara eğitim olanaklarını sunmak olduğunu ancak Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Karagöçer köyünde tarım işçisi çocukların hala okullarına kavuşamadığını bildirdi.

Boğa, yaptığı açıklamada, Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı (ILO/IPEC) kapsamında, 1 Ocak 2005 tarihinde "Pamuk Kadar Beyaz Bir Gelecek İçin" sloganıyla Adana'da pilot uygulama olarak başlatılan, 2 yıl süreli ve 352 bin 400 euro bütçeli projenin, 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren Karataş İlçe Halk Eğitim Merkezi'nce yürütüldüğünü ve "Gezici ve geçici tarım işlerinde en kötü biçimdeki çocuk işçiliğinin eğitim yoluyla sona erdirilmesi projesi" kapsamında, 3 yılda 4 bin 328 tarım işçisi çocuğun okulla buluşturulduğunun açıklandığını hatırlattı.

Bunun yanı sıra İstanbul Terakki Vakfı okullarında tarım işlerinde çalışan çocuklara katkı sağlamak amacıyla başlatılan kampanya kapsamında 22 bin TL nakdi yardımda bulunulduğunu kaydeden Boğa, "Bu kadar imkanların seferber edildiği bir proje Karagöçer köyünde çadırda yaşayan tarım işçisi çocuklar için tükenmiş durumda. Bu köyden 75 çocuğun hala okula taşınamaması utanç verici bir durumdur. Karataş Kaymakamlığı'nın sorunu çözme modeli ise ilginç. Tarım işçisi çocukların yatılı okula gönderilmesi halinde 50 TL para ödeyeceklerini, okula gönderilmemesi halinde ise 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunun 56. Maddesince Devamsız Öğrencilerin Velileri Hakkında İlgili Makamlarca Yapılacak İşlemlere dayandırılarak öğrenci velilerine 100 TL para cezası uygulanacağı velilere duyurulmuştur" dedi.

Devletin ve hükümetlerin öncelikli görevinin eğitim hakkından mahrum kalmış çocuklara eğitim imkanları sunmak olduğunu vurgulayan Boğa, şunları kaydetti: "Fakat burada ortaya çıkan tablodan da anlaşıldığı gibi ailelere ya çocuklarınızı Karataş'taki yatılı okula göndereceksiniz ya da eğitim hakkından mahrum bırakılırsınız yaklaşımı sergilenmektedir. 3 veya 4 servis sağlanarak bu sorunu çözmek mümkünken, okulların açılmasının üzerinden 3 hafta geçti ama 75 çocuk ihmal yüzünden hala okullara gidemedi.

2008-2009 eğitim öğretim yılı da dahil, çocuklar ücretsiz servislerle okullara taşınıyor ve öğlen yemekleri ücretsiz olarak veriliyordu. Ne oldu da bu durum 2009-2010 eğitim öğretim yılında değişti?"

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 13:26:03
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 15:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?