3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Tarım Öğretiminin 162. yılı

Adana Valisi İlhan Atış, üretimde kalitenin artırılması için tarımsal eğitimin zamanın şartlarına uygun olarak yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Atış, "Tarım Öğretiminin 162. Yılı" dolayısıyla Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisindeki etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de ziraat mühendisi fazlalığından söz edildiğini ve bunun doğru olmadığını söyledi. Atış, "Tarım, yaşam alanı için dünyanın en önemli unsurlarının başında geliyor. Tarımı yok sayarsak yaşama alanı kalmıyor. Üretimde kalitenin artırılması için eğitimin zamana uygun olarak yenilenmesi gerekiyor. Bunu da öğretim görevlilerimiz, kravatlarını çıkarıp tarlalara girerek yapacaklar" dedi.

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu da 162 yıl önce başlayan tarım öğretiminin, Atatürk'ün öncülüğünde geliştiğini ve bugünlere geldiğini belirterek, tarımın ve sektörün gelişmesinde katkısı olan herkese teşekkür etti. ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden ise insanların beslenme kaynağı olan tarımın bir ülkenin refahı konusunda öncelikli unsurlar arasında yer alması gerektiğini söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Ayhan Barut da öğretimde 162 yıllık köklü bir geçmişe sahip olmanın kendileri için haklı bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Son yıllarda sektörde yaşanan istihdam sorununun ziraat fakültelerinin öğretim programlarını günün koşullarına uydurmayı zorunlu kıldığını belirten Barut, Ziraat Mühendisleri Odası'nın bu konuda oldukça duyarlı olduğunu kaydetti.

Daha sonra, Prof. Dr. Şahabettin Elçi, "Tarımın Dünden Bugüne Gelişimi" konulu panelinde, makineleşmeye geçilmeden önce çiftçilerin çok büyük emek harcayarak üretim yapabildiklerini anlattı. Traktör ve diğer faktörlerin gelmesiyle birlikte üretimde önemli kolaylıklar ve ilerlemeler sağlandığını belirten Elçi, buna karşın bu araçların meraları ve endemik bitkileri yok ettiğini, erozyon sorununu ortaya çıkardığını söyledi. Panelin ardından, Vali Atış, tarım sektörüne katkılarından dolayı Prof. Dr. Şahabettin Elçi'ye plaket verdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 18:36:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?