2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Taş bebekler Çin'de sergilenecek

Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Türk kültürünü tanıtmak için hazırlanan, arasında Nasrettin Hoca figürünün de bulunduğu taş bebek koleksiyonu Çin'de sergilenecek.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, yaptığı birçok koleksiyon ile Türk kültürünü gerek Türkiye'de gerekse dünyada tanıtmıştı. Son olarak Olgunlaşma Enstitüsü, 25 yıldır yaptığı taş bebekleri dünyaya tanıtmak için sergiler açmaya başladı. Enstitü, sergi sayesinde Türk kültürünü tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın, taş bebek uygulamasının ilk Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından geliştirilip daha sonra tüm olgunlaşma enstitülerine yayıldığını söyledi. Kalın, 25 yıldır üretilen taş bebeklerden talebe göre ayda 20-25 tane üretildiğini ifade etti. Deniz kenarlarından toplanan pürüzsüz taşların bir dizi işlemden geçirildikten sonra yöresel süslemelerle mükemmel bebeklere dönüştürüldüğünü ifade eden Kalın, "Seramik hamurunun da kullanıldığı ve bölgemize ait cepken, şalvar, tülbent, kasket, gibi birçok özelliği küçücük taşlara uyarlayıp koyuyoruz. Bu uyarlama yapılırken çok ince bir sanat yapılıyor aslında. Türk kültürü, o küçücük bebeklerin üzerinde yaşatılıyor" dedi.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nün her bölgenin taş bebeğini yaptığı gibi Osmanlı hamalından tutun da bir İstanbul hanımefendisine, oradan Adana yöresinden pamuk taşıyan kadın figürüne kadar her çeşit bebeği arşivinde bulundurduğuna dikkat çeken Kalın, şunları kaydetti:

"Taş bebekler arasında halk tarafından en bilineni Nasrettin Hoca ile eşi. Onun yanı sıra paşa ile eşi, Adana bebekleri, İzmir bebekleri, hamal ve eşi gibi taş bebekler bünyemizde bulunuyor. Özellikle Nasrettin Hoca ve eşi koleksiyonumuza en son giren bebekler arasında. Nasrettin Hoca mizahıyla çok bilindiği için onu tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz."

Kalın, yapılan taş bebeklerin gelişigüzel yapılmadığını, her birinin kendi yaşadığı dönemin kültürünü yansıttığını belirterek, bunları hem Türkiye'de ayakta tutabilmek hem de dünyaya tanıtmak için böyle bir çalışma yaptıklarını vurguladı. Adana yöresi Yörük kıyafetlerinden oluşan bir koleksiyon hazırlığında da bulunduklarını, yöresel dokuma kumaşların, baş süslemelerinin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü kaydeden Kalın, "Taş bebekler evlerde, iş yerlerinde koleksiyon olarak kullanılabilir. Bir zamanlar atalarımızın kullandığı, ancak şimdi kullanılmayan kıyafetler onlarla hayat buluyor" diye konuştu.

Taş bebeklerin yurt içinde ve yurt dışında sergilenerek Türk kültürünün tanıtıldığına işaret eden Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın, "Yurt dışında veya yurt içinde özel hediye düşünenler için taş bebek mükemmel bir seçim olacaktır. Yurt içi ve yurt dışında sergilerde taş bebeklerimiz sergilenmekte ve alıcı bulmaktadır. Taş bebekler ilk olarak Kazakistan'da sergilenmiş, büyük beğeni toplamıştır. Önümüzdeki günlerde de Çin'de sergilenmek üzere hazırlıklarımız sürmektedir. 19 Mayıs'ta Çin'de sergilenecek. Başta Hasrettin Hoca ile birlikte taş bebek koleksiyonumuzla birlikte Türk kültürünü ve Türk kültürünün önemli simalarını dünyaya tanıtacağız. Çin'den sonra da çok sayıda ülke ile görüşme aşamasındayız. İnanıyorum ki çok sayıda ülkede Türk kültürünü tanıtacağız" şeklinde konuştu.

Olgunlaşma Enstitüsü'nde yapılan taş bebeklerin küçüklerinin 5 YTL'den, büyüklerinin ise 30 YTL'den satıldığını vurgulayan Kalın, taş bebeklerin yaşatılmasının Türk kültürünün ayakta kalabilmesi için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 11:00:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?