3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Tatarlı Höyüğü'nde kazı çalışmaları

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve 10 kişilik uzman ekibi tarafından yapılan Tatarlı Höyüğü'ndeki kazıların Doğu Akdeniz tarihine ışık tutması bekleniyor.

Yrd. Doç Dr. Girginer, yaptığı açıklamada, Tatarlı'da yapılan kazılarda Hitit yazılı belgelerinde 7 pınarlı kent anlamına gelen Kizzuwatna ülkesine ait tarihe ulaşmayı beklediklerini söyledi.

Girginer, "Öyle tahmin ediyoruz ki, kazılarımızda Hititlerle aynı dönemde M.Ö 1650-1200 yılları arasında Çukurova ve yakın coğrafyasında kurulan Kizzuwatna Krallığı'na ait kalıntılara ulaşmayı ümit ediyoruz. Eğer bu gerçekleşirse dünya tarihine büyük bir katkı sağlamış olacağız. Şu anda dünyanın gözü bu kazılarda" dedi.

Kazı bölgesinde incelemelerde bulunan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise, ortaya çıkacak belge ve buluntuların ülke ve dünya tarihine ışık tutmasını ümit ettiklerini söyledi.

Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş da, Çukurova'nın medeniyetlerin geçiş noktası olduğunu belirterek, "Bölgemizdeki Tatarlı kazılarının turizme de büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Ülkemizin her karış toprağında tarihi zenginlikler var. Bunların gün ışığına çıkmasına gayret etmemiz gerekir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 16:03:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?